Robert Cazanciuc: România are nevoie de un miliard de euro pentru penitenciare "la limita demnităţii umane"

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

România are nevoie de un miliard de euro pentru a construi noi penitenciare şi a le reabilita pe cele vechi, astfel încât să fie aduse "la limita demnităţii umane", a explicat, vineri, la Constanţa, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, relatează Mediafax.

“Este nevoie reală de un miliard de euro pentru a construi mai multe penitenciare care să acopere deficitul de 10-11.000 de locuri în momentul de faţă. Asta înseamnă penitenciare noi, plus investiţii în penitenciarele vechi pentru a încerca să le aducem la limita demnităţii umane”, a declarat Cazanciuc la Constanţa, unde a participat la şedinţa de bilanţ a activităţii Curţii de Apel şi a instanţelor din raza de competenţă.

Ministrul Justiţiei a mai adăugat că, oricât s-ar investi în penitenciarele vechi, acestea nu vor putea oferi condiţii decente de detenţie şi cu atât mai puţin vor oferi condiţii pentru reabilitarea deţinuţilor.

“Discutăm despre un sistem învechit de infrastructură şi indiferent cât încercăm noi să investim nu avem cum să transformăm un penitenciar construit la 1800 şi ceva sau la 1900 într-unul în care să ai condiţii decente de detenţie ca să nu mai spun de încercarea de reabilitare”, a afirmat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a mai declarat că, împreună cu ministrul de Justiţie al Italiei, a declanşat în 2014 un demers pentru găsirea de fonduri europene pentru a se investi în penitenciare din Europa.

Reamintim în context că supra-aglomeratele penitenciare ale ţării au început în ultima vreme să fie pline cu "deţinuţi de lux", de talia lui Becali, Copos, Cătălin Voicu, Relu Fenechiu etc., toţi foarte nemulţumiţi de condiţiile "inumane" din detenţie.

Supra-aglomerat s-a dovedit a fi, în ultima perioadă, în special arestul Central al Poliţiei Capitalei, care ar urma sa fie extins întrucât gradul de ocuparea a acestuia a ajuns la aproape sută la sută.

În prezent, în Arestul Poliţiei Capitalei sunt închişi, printre (mulţi alţii), fosta şefă a DIICOT Alina Bica, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti, Rudel Obreja- coleg de dosar cu Elena Udrea în dosarul Gala Bute şi fostul ministru al Internelor Cristian David acuzat că a luat mită o jumătate de milion de euro.

Pe de altă parte, în 2014, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnaţi, ca despăgubiri pentru condiţiile din închisori, se arată în bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Una din marile probleme ale penitenciarelor este supra-aglomerarea, deficitul de locuri de cazare fiind în prezent de 11.170 de locuri.

Potrivit legislaţiei europene, fiecare deţinut are dreptul la un spaţiu de patru metri pătraţi, obligaţie pe care sistemul penitenciar românesc nu poate să o respecte, au declarat oficiali ANP.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook