Riscurile pentru o încetinirea economiei globale au crescut, spune FMI
Economia globală înfruntă un risc ridicat pentru încetinire, conform Prognozei semianuale Economice Mondiale (WEO) publicate în Tokyo de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în 9 octombrie.
“Creşterea scăzută şi nesiguranţa în economiile avansate afectează pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare prin canalele comerciale şi financiare”, a declarat Olivier Blanchard, şeful economic al FMI.
Fondul este îngrijorat în special în legătură cu progresul pieţelor dezvoltate, dar SUA se află într-o stare relativ mai bună decât Europa, de exemplu. Fondul se aşteaptă ca economia americană să crească la un pas de 2,2 procente în 2012 şi să accelereze uşor la 2,75 procente în 2013, un ritm considerat în mod obişnuit de către economişti ca “viteza critică” şi situat sub tendinţa ratei de creştere, despre care majoritatea analiştilor spun că este mai mare de 3 procente, ţinând cont de capacitatea productivă a Statelor Unite. Această previziune este făcută pe baza presupunerii că politicienii americani vor găsi o soluţie pentru dilema fiscală curentă.
Japonia este de asemenea aşteptată să facă rezonabil de bine, crescând cu 2,2 procente în 2012 ca urmare a cheltuielilor de reconstrucţie după cutremurul de pământ. După ce această cheltuială extraordinară ajunge la un final, creşterea este aşteptată să scadă la 1 procent în prima jumătate a anului 2013.
PIB-ul Zonei Euro, totuşi, este aşteptat să scadă cu 0,4 % în 2012 şi să se menţină la sub 1 % anul viitor. Toate celelalte regiuni ale lumii sunt aşteptate să adauge mai mult de 3 procente la creşterea lor în 2012, dar aproape toate estimările au fost revizuite în sens negativ deoarece probleme precum consolidarea fiscală şi sistemul financiar slăbit din pieţele dezvoltate vor încetini comerţul şi vor trage în jos şi economiile în curs de dezvoltare precum India şi China. Creşterea globală este aşteptată să ajungă la 3,3 % în acest an.
FMI examinează estimările optimiste
“Principala descoperire, bazată pe date provenite din 28 de economii, este aceea că coeficienţii folosiţi în generarea previziunilor de creştere au fost în mod sistematic prea mici de la începutul Marii Recesiuni”, conform raportului WEO.
Implicaţiile totuşi, sunt profunde deoarece majoritatea guvernelor au redus cheltuielile fiscale, în special în Europa. FMI a presupus întotdeauna implicit că o reducere de 1 % în cheltuieli vor reduce PIB-ul cu 0,5 %. Totuşi, noul studiu arată că de fapt coeficienţii sunt cuprinşi între 0,9 şi 1,7 procente şi, chiar mai rău, aceştia sunt stimulaţi pe măsura reducerii cheltuielilor.
Guvernele din Europa, în particular, au anunţat recent în bugetele lor că vor accelera consolidarea fiscală. Dacă descoperirile FMI sunt într-adevăr corecte, creşterea pentru majoritatea economiilor europene ar fi exagerată şi piaţa ar putea fi surprinsă de o creştere mai scăzută în Europa. Acelaşi argument ar putea obţine un impuls şi mai puternic în Statele Unite dacă nu vor exista o rezoluţie pentru dilema fiscală şi o reducere automată a cheltuielilor, care ar putea fi de aproape 0,5% din PIB conform Biroului Congresional pentru Buget.