Rio de Janeiro apelează la inovaţie pentru a ajuta turiştii
alte articole
Pe măsură ce Rio de Janeiro, din Brazilia, se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice din 2016, oraşul a lansat o abordare inovatoare pentru a ajuta turiştii să se bucure din plin de vizita lor: coduri QR pe trotuarele celor mai importante locuri din oraş.
Primul dintre aceste coduri a fost prezentat la Arpoador Beach, pe 25 ianuarie la apus de soare. Codul combină tradiţia şi tehnologia: trotuarele sunt făcute în mod tradiţional din piatră portugheză, iar codurile QR sunt create cu ajutorul acestor roci.
Pur si simplu prin plasarea smartphone-urilor sau tabletelor lor deasupra codului, vizitatorii pot afla instantaneu informaţii specifice despre locaţie, cum ar fi istoria, poze, sfaturi şi ciudăţenii. Până la sfârşitul anului, 30 obiective turistice din Rio vor avea astfel de coduri.
"Aceasta este o moştenire a oraşului, nu numai pentru turişti, care pot înţelege mai bine monumentele oraşului, dar şi pentru carioca [cetăţeanul din Rio], care uneori nu ştie istoria unui anumit loc şi care o poate învăţa chiar acolo şi foarte repede", a declarat Fabricia Rosa de la agenţia de relaţii cu publicul Grupo Maquina, un partener privat în cadrul acestui proiect. Ea a adăugat: "Datorită noii tehnologii, care este foarte democratică în zilele noastre, toată lumea are acces la informaţii."
Proiectul QRio este rezultatul unui parteneriat public-privat între Secretariatul Municipal pentru Conservare şi Servicii Publice şi companiile de comunicaţii şi tehnologie care sunt membri ai Grupo Maquina.
Patru alte site-uri turistice - Pedra do Leme, Sao Conrado Beach, Mirante do Leblon şi Pepe Beach in Barra da Tijuca - vor avea panouri cu coduri QR până în luna martie.
Sidney Haddad, partener fondator al companiei de tehnologie digitală Zóio, a explicat că ideea a provenit din proiecte similare din oraşe precum Lisabona şi Barcelona, care au adoptat deja codul din pietre portugheze.
"Am încercat să creăm ceva cosmopolit, dar cu rădăcini culturale puternice", a spus Haddad. "Ne propunem să plasăm coduri QR prin oraş, ceea ce înseamnă că puteţi accesa informaţii din acel loc fără a avea nevoie de semne sau pliante, prin dispozitivul dumneavoastră mobil."
Rosa a subliniat natura durabilă a proiectului, care va utiliza materiale reciclate pentru viitoarele panouri. Nu toate locurile au trotuare, aşa că aceste coduri QR vor fi formate din plăci de sticlă securizată în loc de piatră portugheză.
Haddad a apreciat rapiditatea cu care a fost adoptat proiectul şi a adăugat că există indicii că primarul Eduardo Paes vrea să crească numărul locurilor la 50 până în iulie 2014.
Conform datelor de la Ministerul Turismului, aproximativ 2 milioane de vizitatori din alte ţări au sosit în oraş în 2012. Secretarul Municipal pentru Conservare Marcus Belchior a declarat că se aşteaptă ca numărul de vizitatori să se dubleze în acest an.
Potrivit lui Belchior, proiectul nu a costat municipalitatea nimic până în prezent. "Dacă vom depăşi aceste 30 de locuri, atunci vor exista ceva costuri, dar noi analizăm cel mai bun mod de a face aceasta", a afirmat Belchior. Finanţarea iniţiativei pentru primele cinci locuri este responsabilitatea Grupo Maquina, grupul căutând şi sponsori pentru alte 25 de zone turistice.
Măiestria din spatele codurilor
Haddad a explicat că crearea site-ului unde vor fi direcţionaţi vizitatorii cu ajutorul codurilor a fost o sarcină dificilă, pentru că presupunea afişarea "unui conţinut adecvat, rapid şi succint." Dar şi-a ridicat pălăria pentru cel care a creat codul QR din piatră - fiind o lucrare de mare precizie.
Gedião Jorge Azevedo, expertul în pavaje al oraşului, a lucrat timp de aproape 30 de ani cu piatra portugheză. El a spus că codurile QR au reprezentat cea mai mare provocare de până acum, pentru că a necesitat pavarea unui trotuar din cartierul Vila Isabel cu notele unui cântec compus de celebrul muzician brazilian Noel Rosa.
"A fost foarte greu, o adevărată provocare", a spus Azevedo. "A fost nevoie de şapte zile pentru a finaliza fiecare cod QR. ... Pietricelele trebuie să fie de cinci centimetri fiecare, nici mai mult, nici mai puţin, sau aparatul nu le poate citi. Sunt mulţumit, dar sunt şi un pic speriat de toată această forfotă de aici şi de întrebările din cadrul interviului", a spus el.
"Carioca [cetăţeanul din Rio] este foarte grăbit, se uită doar în sus, căutând adrese sau numere, dar niciodată nu se uită în jos", a susţinut Azevedo. "Dacă începi să te uiţi în jos şi vezi că păşeşti pe ... detaliile acestor mozaicuri frumoase ... acesta devine un lucru frumos de privit."