Riadul avertizează asupra consecinţelor adoptării legii americane privind 9/11
alte articole
Într-o declaraţie, Ministerul saudit de Externe a cerut Congresului SUA să ia măsurile necesare pentru a corecta noua legislaţie şi a se evita consecinţele serioase şi neintenţionate ce ar putea apărea.
Rugămintea a avut loc după ce Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA au votat miercuri cu o mare majoritate pentru a trece peste veto-ul preşedintelui Barack Obama asupra legii JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act). Legea oferă rudelor americanilor ucişi în atacurile din 2001 dreptul să ceară despăgubiri din partea guvernului saudit în tribunalele federale din SUA.
Riadul a făcut lobby puternic împotriva JASTA înaintea votului de miercuri. Declaraţia Ministerului saudit de Externe, citată de agenţia de ştiri de stat SPA, a susţinut că noua lege este o sursă de “mare îngrijorare”.
“Erodarea imunităţii suverane va avea un impact negativ asupra tuturor naţiunilor, inclusiv asupra Statelor Unite”, se spune în declaraţie.
Deşi 15 dintre cei 19 terorişti implicaţi în atacurile teroriste din 2001 de pe teritoriul SUA au fost cetăţeni saudiţi, nu există nicio dovadă care conectează guvernul de făptaşi. Riadul, un aliat cheie ale SUA, a respins în mod categoric acuzaţiile că ar fi fost implicat în atacuri, în care au murit aproximativ 3.000 de persoane.
Consecinţe negative
Preşedintele Obama a manifestat, de asemenea, îngrijorare în legătură cu JASTA, susţinând că noua lege ar putea expune SUA la procese private din partea unor persoane care doresc compensaţii pentru răniţii sau morţii provocaţi de misiunile militare americane din străinătate.
Analiştii, între timp, au avertizat că nesiguranţa care înconjoară legislaţia ar putea afecta negativ comerţul bilateral, investiţiile şi cooperarea în domeniul informaţional cu un aliat major.
“Va fi foarte dificil pentru Arabia Saudită să coopereze în domeniul informaţional atunci când [americanii] adoptă o astfel de poziţie ostilă”, a declarat Jamal Khashoggi, jurnalist şi analist saudit veteran, pentru AFP.
El a menţionat că oficialii saudiţi probabil se întreabă acum dacă ar trebui să acţioneze sau “să aştepte până când este intentat primul proces într-un mic orăşel din America”.