Riadul avertizează asupra consecinţelor adoptării legii americane privind 9/11

Arabia Saudită a condamnat un proiect de lege adoptat de Congresul american ce va permite familiilor victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 din SUA să dea în judecată Regatul pentru pagube. Riadul a declarat că legea recent adoptată este o chestiune “îngrijorătoare”.
Turnurile Gemene ale World Trade Center cuprinse de flăcări în 11 septembrie 2001. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.09.2016

Într-o declaraţie, Ministerul saudit de Externe a cerut Congresului SUA să ia măsurile necesare pentru a corecta noua legislaţie şi a se evita consecinţele serioase şi neintenţionate ce ar putea apărea.

Rugămintea a avut loc după ce Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA au votat miercuri cu o mare majoritate pentru a trece peste veto-ul preşedintelui Barack Obama asupra legii JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act). Legea oferă rudelor americanilor ucişi în atacurile din 2001 dreptul să ceară despăgubiri din partea guvernului saudit în tribunalele federale din SUA.

Riadul a făcut lobby puternic împotriva JASTA înaintea votului de miercuri. Declaraţia Ministerului saudit de Externe, citată de agenţia de ştiri de stat SPA, a susţinut că noua lege este o sursă de “mare îngrijorare”.

“Erodarea imunităţii suverane va avea un impact negativ asupra tuturor naţiunilor, inclusiv asupra Statelor Unite”, se spune în declaraţie.

Deşi 15 dintre cei 19 terorişti implicaţi în atacurile teroriste din 2001 de pe teritoriul SUA au fost cetăţeni saudiţi, nu există nicio dovadă care conectează guvernul de făptaşi. Riadul, un aliat cheie ale SUA, a respins în mod categoric acuzaţiile că ar fi fost implicat în atacuri, în care au murit aproximativ 3.000 de persoane.

Consecinţe negative

Preşedintele Obama a manifestat, de asemenea, îngrijorare în legătură cu JASTA, susţinând că noua lege ar putea expune SUA la procese private din partea unor persoane care doresc compensaţii pentru răniţii sau morţii provocaţi de misiunile militare americane din străinătate.

Analiştii, între timp, au avertizat că nesiguranţa care înconjoară legislaţia ar putea afecta negativ comerţul bilateral, investiţiile şi cooperarea în domeniul informaţional cu un aliat major.

“Va fi foarte dificil pentru Arabia Saudită să coopereze în domeniul informaţional atunci când [americanii] adoptă o astfel de poziţie ostilă”, a declarat Jamal Khashoggi, jurnalist şi analist saudit veteran, pentru AFP.

El a menţionat că oficialii saudiţi probabil se întreabă acum dacă ar trebui să acţioneze sau “să aştepte până când este intentat primul proces într-un mic orăşel din America”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor