Rezoluţie a Congresului PPE: R. Moldova să fie readusă pe calea integrării europene

PPE s-a declarat profund îngrijorat de concentrarea crescândă a puterii politice şi economice în mâinile unui grup restrâns de persoane din R. Moldova.
Congresul PPE adoptă decizia în privinţa R. Moldova, 07.11.2018 (facebook.com/Siegfried Mureşan)
Ştefan Sârbu
08.11.2018

Congresul PPE a adoptat miercuri, 7 noiembrie o rezoluţie de urgenţă iniţiată de Partidul Naţional Liberal privind situaţia din Republica Moldova. Rezoluţia cere autorităţilor de la Chişinău respectarea voinţei alegătorilor exprimată la alegerile pentru Primăria Municipiului Chişinău, garantarea independenţei justiţiei şi garantarea de alegeri libere şi corecte în Republica Moldova.

„Suntem profund îngrijoraţi de concentrarea crescândă a puterii politice şi economice în mâinile unui grup restrâns de persoane şi de deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova: statul de drept, instituţiile democratice, independenţa sistemului judiciar, politizarea excesivă a instituţiilor statului, corupţia sistemică, absenţa libertăţii presei, respectul pentru drepturile omului şi hărţuirea opoziţiei”, se arată în declaraţie.

În context, eurodeputatul Siegfried Mureşan a declarat că în prezent relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Guvernul de la Chişinău sunt mai rele decât oricând după căderea comunismului în Republica Moldova în anul 2009.

„Actualul guvern de la Chişinău face paşi înapoi în direcţia integrării europene. Aşteptăm de la autorităţile de la Chişinău să respecte rezultatele alegerilor, să respecte separaţia puterilor în stat, să implementeze reformele la care s-au angajat, să readucă Republica Moldova pe calea integrării europene”, a conchis eroparlamentarul.

Potrivit deciziei, PPE mai solicită autorităţilor moldovene să garanteze libertatea de exprimare şi libertatea presei, să oprească discriminarea jurnaliştilor independenţi prin interzicerea accesului lor la evenimente care prezintă interes public major şi să pună capăt practicilor anti-democratice de a ancheta jurnalişti.

De asemenea, să respecte principiile internaţionale şi bunele practici şi să garanteze un mediu favorabil societăţii civile, să conştientizeze presiunile asupra ONG-urilor prin refuzul de a le recunoaşte dreptul de a accesa fonduri din afara ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor