Vladislav Gribincea: În R. Moldova, SIS poate încălca drepturile omului ocolind sistemul de justiţie
alte articole
În contextul discuţiilor parlamentare despre "implicarea copiilor în politică de către ONG-uri" care au avut loc recent la Chişinău, expertul Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice (CRJM) informează că un aviz al Comisiei de la Veneţia desfiinţează „inter alia” Legea privind prevenirea şi combaterea terorismului elaborată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), adoptată în 2017 şi aplicată în cazul expulzării profesorilor turci.
Expertul notează că avizul Comisiei de la Veneţia din 22 octombrie, trecut cu vederea de către autorităţi, a fost solicitat de Ministerul Justiţiei iar legea menţionată deşi se referă la combaterea terorismului, defineşte vag ce este "terorism", sub această noţiune putând fi încadrat aproape orice.
„Legea stabileşte pentru SIS un mecanism puternic de ingerinţă în drepturile omului ocolind sistemul de justiţie penală. Nu există un mecanism de control eficient al SIS sau de contestare a acţiunilor acestuia”, a adăugat Vladislav Gribincea.
Competenţele SIS sunt extrem de largi, conchide expertul, subliniind că acestea ar putea duce inclusiv la supraveghere generală şi blocarea activităţii presei pentru anumite perioade de timp; etc. „Într-o democraţie veritabilă se discută despre cum de limitat ingerinţa statului în treburile cetăţenilor, nu cum statul să închidă gura cetăţenilor proprii.”
Deputaţii de la Chişinău au audiat la 1 noiembrie în plenul Parlamentului, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, pe subiectul implicării în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Amnesty Moldova a elevilor liceului „Lucian Blaga” din Capitală care au cerut autorităţilor moldoveneşti să-i retrimită în Moldova pe cetăţenii turci. Unii copii au jucat rolul de învinuiţi stând cu saci pe cap şi cu ştreangul la gât, iar pentru aceasta directoarea liceului a fost sancţionată.
În context, Amnesty Moldova a declarat că Partidul Democrat doreşte modificarea legislaţiei şi incriminarea activismului civic, folosind ca argument acţiunile societăţii civile incomode.