“Revoluţia prietenoasă” a educaţiei în România depinde de rolul profesorului
Care este secretul educaţiei finlandeze? Nu există niciun secret, a precizat Alexandra Anton, iniţiatoarea Festivalului Internaţional de Educaţie – FIEdu 2016, organizat la Ploieşti, în perioada 13-14 mai.
“Educaţia formală are trei elemente cheie: programa (curriculum), predarea şi evaluarea. Majoritatea ţărilor se concentrează pe curriculum şi evaluare când, de fapt, ceea ce contează este calitatea predării şi a educaţiei. De ce punem lucrurile cu susul în jos, dacă prin predare susţinem învăţarea de calitate?”, a declarat Jukka Kangaslahti, consilier prezidenţial pentru educaţie în Finlanda, la FIEdu. La eveniment, aflat la a doua ediţie, au participat peste 100 de persoane, marea majoritate cadre didactice.
“Nu există o reţetă, totul este să ţii cont de context, să fii deschis şi să colaborezi cu profesori din alte ţări”, a adăugat Jukka Kangaslahti. Expertul finlandez, care a vizitat România de-a lungul anilor de peste 15 ori, susţine că este posibilă o revoluţie prietenoasă în educaţia din ţara noastră, care să plece de la cum se petrec lucrurile la clasă, nu din birourile ministeriale. Expertul finlandez a subliniat că rolul principal al unui profesor este de a sprijini elevii şi de a facilita învăţarea şi nu de a completa rapoarte şi de a îndeplini diverse alte sarcini birocratice.
Consilierul educaţional a încurajat participanţii la Festival să ia parte la proiecte în care au ocazia să-şi facă prieteni din alte ţări cu care să colaboreze şi să împărtăşească bune practici. “Avem responsabilitatea, ca profesori, să folosim puterea pe care o avem de a influenţa copiii şi tinerii în clasă în mod pozitiv. De asemenea, este important să te bucuri de ceea ce faci. Sunt premise bune, dacă dvs. colaboraţi şi faceţi front comun. Adesea, nu trebuie să muncim mai mult, ci să muncim mai inteligent”, a adăugat acesta.
Participanţii au avut posibilitatea de a afla, pe parcursul FIEdu 2016 cât de importantă este colaborarea profesori-părinţi, precum şi lucrul în echipă, elemente-cheie care au adus educaţiei finlandeze echitate şi performanţe excelente. “Cel mai important este ca mesajul pe care îl primeşte orice copil să fie: eşti iubit, eşti important, eşti auzit şi văzut, şi sunt fericit/ă să te văd!”, a afirmat Heli Saive, profesor în învăţământul preşcolar în Finlanda, care a apreciat faptul că “profesorii români sunt şi gândesc ca profesorii finlandezi”.
Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este „că educaţia trebuie să aibă la bază nevoile copiilor. Trebuie să nu-i îngrădim libertatea copilului, să-l lăsăm să fie creativ, să-şi aleagă singur activităţile sau materialele cu care doreşte să lucreze, a afirmat o educatoare, participantă la festival.