"Revoluţia fiscală". Alarmă tehnocrată: Cea mai mare hoţie PSD din acest mandat! Este revoltător

Noua "revoluţia fiscală" promovată de Guvernul Tudose reprezintă o nouă "hoţie" marca PSD, a tras un semnal de alarmă fostul consilier de stat tehnocrat Ionel Dancă.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.10.2017

Este revoltător cum se rostogoleşte minciuna PSD. Guvernul Tudose nu a anunţat noi pomeni electorale, ci o creştere a taxelor şi impozitelor în 2018, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, fostul consilier de stat Ionel Dancă.

Tehnocratul a explicat, în şase puncte, "cea mai mare hoţie PSD" din acest mandat:

1. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25% are ca scop amortizarea efectelor negative ale transferului contribuţiilor de la angajator la angajat. În traducere, asta înseamnă că salariile se vor majora doar pe brut (pe hârtie). Net-ul rămâne acelaşi. Fără aceste reduceri, prin mutarea contribuţiilor la angajat, salariile urmau să scadă, nicidecum să crească. Măsura este necesară doar pentru a putea aplica majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public ca urmare a adoptării legii salarizării unitare. Deci, nu e nicio pomană aici, e doar o minciună PSD.

2. Aceeaşi explicaţie este valabilă şi pentru majorarea salariului minim la 1900 de lei. Vorbim din nou de salariu brut care ar trebuie să acopere un salariu minim de 1550 lei. Doar că în programul de guvernare, salariul minim urma să crească la 1750 de lei şi nimeni nu a pomenit că trebuia să includă transferul contribuţiilor în sarcina angajatului.

3. Tot la capitolul aceleaşi harababuri fiscale trebuie inclusă şi taxa de solidaritate care şi-a schimbat denumirea în contribuţie asiguratoare de muncă şi creşte la 2,25%. Nici aici nu e vreo pomană.

4. Impozitul pe cifra de afaceri revine într-o nouă formulă, 1% pentru firmele cu afaceri până într-un milion de euro. Adică pentru cca 450.000 de firme. Doar că directivele europene nu permit astfel de taxe pe cifra de afaceri decât în condiţii foarte stricte, cum ar fi în cazul micro-întreprinderilor. De fapt, aici avem o prezumţie de evaziune din partea Guvernului faţă de majoritatea firmelor din România. Nu e vorba de vreo facilitate ci de o creştere a fiscalităţii pentru multe start-up-uri şi companii cu cifra de afaceri mai mari dar cu marje de câştig mai mici (zona de retail, producţie).

5. Nu în ultimul rând, Pilonul II. Aici este absolut revoltător ce se întâmplă. Practic prin reducerea contribuţiilor la de la 5,1% la 3,7%, avem o creştere cu 1,4 puncte procentuale a contribuţiilor sociale ale angajatului la sistemul public de pensii. Să ne întoarcem puţin la punctul 1 de mai sus. Nu trebuiau să scadă contribuţiile sociale cu 2 puncte procentuale? Ei bine, nu se întâmplă aşa. E chiar mai grav!

Reducerea impozitului pe venit şi a contribuţiilor erau obligatorii ca veniturile nete să nu scadă prin transferul contribuţiilor la angajat. Dar reducerea contribuţiilor pentru angajat cu 2 puncte procentuale este anulată de scăderea contribuţiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,7%. În final, venitul net al salariatului scade chiar dacă el încasează aceeaşi sumă după mutarea contribuţiilor. Diferenţa de venit pe care angajatul nu o observă este dată de reducerea contribuţiei lui la Pilonul II şi care urma sa o încaseze (cu randament) la pensionare.

6. Încă o minciună PSD (via Mereuta Mihai): prin schimbarea modului de calcul a indemnizaţiei minime de creştere a copilului, aceasta nu mai creşte la 1620 lei în 2018 ci doar la 1250 lei de la 1233 lei. Deci, nici aici nu e majorare ci o scădere cu 370 de lei. Îndrăzneşte să crezi!

"Aceasta deja nu mai poate fi numită minciuna PSD, este mult mai mult. Este o hoţie PSD!", a conchis Ionel Dancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor