REVISTA PRESEI ECONOMICE - Franţa reduce estimarea de creştere economică pentru 2014
Ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a menţinut estimarea de creştere a PIB cu 0,1% în acest an, dar a spus, într-o conferinţă de presă, că semnele timide de redresare sunt insuficiente pentru a menţine obiectivul de creştere de 1,2% pentru 2014, acesta fiind redus la 0,9%.
Moscovici a confirmat că deficitul bugetar va depăşi previziunile în acest an. Guvernul anticipa iniţial un deficit de 3,7% din PIB, dar estimarea a fost majorată la 4,1%. În 2014, deficitul bugetar va fi de 3,6%, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene, a asigurat Moscovici, care a menţinut obiectivul reducerii indicatorului sub plafonul de 3% la sfârşitul lui 2015.
Bursa: OCDE publică un plan de acţiune prin care să prevină dubla ne-impozitare
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat Planul de Acţiune cu privire la erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor (“Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting”), arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Acesta are ca scop modernizarea sistemului fiscal internaţional, concentrându-se pe domeniile în care, din punct de vedere teoretic, ar putea fi întâlnit fenomenul de evitare a impozitării.
“Planul de acţiune al OCDE propune un număr de măsuri care pot fi puse în practică de fiecare autoritate fiscală pentru a preveni dubla ne-impozitare şi pentru a asigura astfel coerenţa impozitării profitului la nivel internaţional”, afirmă Teodora Alecu, Director în cadrul KPMG în ţara noastră, Servicii de Preţuri de Transfer.
OCDE îşi propune ca până în luna decembrie a anului 2015 să realizeze modificări atât în Modelul de Convenţie Fiscală al OCDE, cât şi în Ghidul Preţurilor de Transfer pentru a asigura reflectarea cât mai clară a activităţilor generatoare de venituri în baza de impozitare.
Economica.net: Armata chineză vrea să finanţeze de pe bursă un plan ambiţios de extindere a forţelor navale
Armata chineză, cu un buget militar de 166 miliarde de dolari anul trecut şi depăşit la nivel mondial doar de cel al Statelor Unite, intenţionează să atragă de pe piaţa de capital peste 1 miliard de dolari pentru a finanţa achiziţia de echipamente necesare construirii de nave de război.
China îşi dezvoltă rapid forţele navale în contextul disputelor cu mai multe ţări vizând apele teritoriale în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, potrivit Financial Times. Autorităţile de la Beijing vor să împingă companiile din sectorul de apărare, controlate încă în foarte mare parte de stat, să se apropie de sectorul privat şi să intre pe pieţele de capital pentru a se dezvolta în continuare, potrivit publicaţiei britanice.
Cel mai mare constructor naval al ţării, China Shipbuilding Industry, a anunţat că intenţionează să atragă fonduri de 8,5 miliarde de yuani (1,4 miliarde de dolari) prin plasament privat de acţiuni. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente necesare producţiei de nave de război, potrivit companiei, care a descris planul ca fiind începutul unei strategii de folosire a pieţelor de capital pentru finanţarea industriei de apărare a Chinei.