Reuters: Iranul a vândut cantităţi record de ţiţei Chinei în 2021

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

După retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul şi introducerea sancţiunilor în 2018, Teheranul a pierdut majoritatea clienţilor din comerţul cu petrol. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor media neconfirmate, unele rafinării mai mici din China au continuat să cumpere ţiţei în secret, în ciuda ameninţării cu sancţiunile americane.

Iranul şi-a intensificat livrările de petrol către China la niveluri record, la sfârşitul anului 2020, relatează Reuters, citând date colectate de compania Refinitiv Oil Research, care urmăreşte tranzacţiile cu ţiţei precum şi mişcările petrolierelor.

Potrivit datelor publicate de Refinitiv, Teheranul nu a încetat niciodată să vândă petrol clienţilor săi chinezi, deşi volumul a scăzut după introducerea sancţiunilor americane. Compania crede că Republica Islamică a vândut aproximativ 17,8 milioane de tone de ţiţei Chinei în ultimele 14 luni, sau 306.000 de barili pe zi (bpd).

Însă vânzările au crescut semnificativ de la sfârşitul anului 2020, susţine Refinitiv, adăugând că Republica Islamică a depăşit recordul anterior stabilit în aprilie 2019, livrând aproximativ 850.000 bpd în februarie 2021.

Refinitiv susţine că majoritatea tranzacţiilor - în jur de 75% - au fost realizate prin aşa-numitele „vânzări indirecte” - atunci când petrolul provenea în mod formal din alte ţări, cum ar fi Oman, Emiratele Arabe Unite sau Malaezia. Refinitiv a raportat în repetate rânduri situaţii în care tancurile petroliere iraniene îşi opreau transponderele în momentul în care descărcau petrolul lor pe alte nave - pentru a împiedica urmărirea fluxului de ţiţei către clienţii Iranului.

Potrivit Refinitiv, restul de 25% din tranzacţii au fost efectuate direct către China, prin intermediul canalelor oficiale.

Portul chinez Shandong a devenit o destinaţie principală a petrolului iranian sancţionat, relatează Reuters, citând un comerciant chinez anonim. Sursa susţine că totul a început în 2019, micile rafinării primind petrolul, rafinându-l şi apoi rambursându-l iranienilor. Potrivit comerciantului, toate tranzacţiile au fost efectuate fie în euro, fie în moneda locală, pentru a evita controlul SUA privind utilizarea dolarului.

Compania Naţională Petrolieră Iraniană (NIOC) a refuzat să comenteze raportul Reuters.

În ciuda presupusei continuări a comerţului cu petrol cu China, Iranul încearcă, de asemenea, să extindă aria vânzărilor, după ce numărul clienţilor săi a scăzut semnificativ ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA. Chiar dacă acestea rămân în vigoare, Teheranul a început discuţii cu mai multe state asiatice pentru reînnoirea aprovizionării, relatează Reuters, citând şase surse anonime din industrie.

India, un fost cumpărător principal de ţiţei iranian şi al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, se numără printre statele vizate, susţine raportul. Potrivit Reuters, rafinăriile indiene au elaborat deja planuri preliminare de import. Presa citează un oficial guvernamental nenumit care susţine că Delhi speră că Teheranul se va întoarce pe piaţă în aproximativ trei până la patru luni, deoarece preţurile la ţiţei continuă să crească. Punctul de referinţă al petrolului Brent a depăşit recent plafonul de 71 USD pe baril, după o scufundare bruscă a preţului aurului negru în urma pandemiei coronavirusului.

Sursele Reuters susţin că Teheranul s-a adresat mai multor ţări asiatice oferind petrol, deşi nu este clar în mod specific care sunt acestea. China, India, Japonia şi Coreea de Sud erau mari importatori de petrol iranian înainte de introducerea sancţiunilor SUA.

Una dintre sursele agenţiei de ştiri a declarat că discuţiile dintre Teheran şi alte rafinării asiatice au fost până acum „foarte vagi”, fiind mai mult tatonări ale părţii iraniene, a disponibilităţii eventualilor doritori de a încălca sancţiunile SUA.