Iranul respinge formal oferta de negocieri pentru JCPOA, extinsă de SUA

Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
A.P.
01.03.2021

Iranul a emis duminică o respingere fermă şi definitivă a solicitării administraţiei Biden de negocieri nucleare directe sponsorizate de Uniunea Europeană, pentru restabilirea condiţiilor acordului nuclear JCPOA, potrivit unor înalt diplomaţi citaţi de The Wall Street Journal.

După cum era de aşteptat, SUA nu şi-a schimbat poziţia, cerând Iranului să revină mai întâi la respectarea clauzelor - în special cele despre nivelurile de îmbogăţire a uraniului - stipulate în acordul din 2015, înainte ca sancţiunile să fie ridicate.

Republica Islamică, în schimb susţine că SUA trebuie să facă primul pas - prin ridicarea sancţiunilor - pentru că a fost partea care s-a îndepărtat iniţial de acord.

Citiți și Iranul ameninţă că va îmbogăţi uraniu la 60% dacă vrea

Iranul a „exclus” categoric discuţiile invocând motivul că administraţia americană este intransigentă cu privire la ridicarea sancţiunilor. "Doi înalt diplomaţi occidentali au declarat că Iranul a exclus pentru moment participarea la o reuniune în Europa, spunând că vrea mai întâi o garanţie că SUA va ridica unele sancţiuni după întâlnire", scrie WSJ.

Duminică, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că SUA trebuie să îşi îndeplinească angajamentele pentru că „Republica Islamică şi-a respectat mult timp angajamentele #JCPOA”, potrivit unei postări pe Twitter.

WSJ subliniază în ultimele sale rapoarte că prevede chiar o amplă escaladare a conflictului în perioada imediată, ceea ce sugerează din ce în ce mai mult că speranţele restabilirii acordului ar putea fi efectiv nule.

Citiți și Casa Albă semnalează Iranului că e gata să înceapă discuţii negociate de europeni în dosarul programului său nuclear

Franţa, Marea Britanie şi Germania lucrează la o rezoluţie pe care intenţionează să o prezinte consiliului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică săptămâna viitoare şi care ar critica Iranul pentru demersurile sale recente de extindere a activităţilor nucleare şi eşecul de a coopera cu ancheta agenţiei în activitatea sa nucleară, potrivit WSJ.

"Iranul a avertizat că, dacă moţiunea de cenzură va progresa, ar putea pune capăt unui acord încheiat la începutul acestei luni cu AIEA, care permite continuarea unui subset al inspecţiilor internaţionale", şi anume cele care au fost programate pe termen lung - notează raportul.

Iranul continuă să ameninţe că, în orice moment, ar putea restricţiona şi expulza inspectorii AIEA din ţară, inspecţii care continuă acum doar în cadrul unei convenţii prelungite condiţionat, între AIEA şi Iran, pe 3 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor