Retrospectiva ştirilor din anul 2012

Actorul Daniel Day-Lewis (S) împreună cu regizorul şi producătorul Steven Spielberg la premiera filmului "Lincoln" în Hollywood, California (Kevin Winter / Getty Images For AFI)
Danny Schechter
16.01.2013

Reţelele de televiziune lucrează din greu pentru a modifica cele mai bune reportaje şi a ne aminti ce s-a întâmplat în anul ce a trecut. Cercetătorii verifică în amănunt arhivele pentru a găsi cele mai bune imagini pentru "pachetul" cu cele mai importante evenimente, ce se termină de obicei cu un foto-montaj în care sunt prezentaţi politicieni, prezentatori şi personalităţi care au murit în 2012.

Pe măsură ce-l vizionăm, ne mirăm şi ne amintim de calamităţile ce ne-au lovit, cum a fost Uraganul Sandy, numit şi "Furtuna Franken (după monstrul din filmul Frankenstein)", şi masacrul de la şcoala elementară Sandy Hook din Connecticut. Televiziunile vor relua şi alegerile prezidenţiale din 2012, care ne-au adus în impasul în care suntem blocaţi şi care a fost etichetat drept "panta fiscală."

Şi ştiţi ce altceva vor arăta - i-Phone 5 şi i-Pad 3, Jocurile Olimpice şi Gangnam Style. Vom auzi despre situaţia lui Kate Middleton şi despre moartea lui Whitney Houston şi despre urcuşurile şi coborâşurile jucătorului chinezo-american de baschet Jeremy Lin.

Când vine vorba despre restul lumii, va exista o trimitere la războiul împotriva Iranului - care nu a avut loc de fapt - şi la războiul care afectează Siria. S-ar putea să auzim ceva despre noul lider al Chinei, problemele din Mexic şi victoria electorală a lui Hugo Chavez şi lupta sa cu cancerul. Decesele din Gaza vor fi omise.

Ştirile care nu vor fi raportate

Este puţin probabil ca materialele alese de Andreas Oppenheimer de la Miami Herald să fie menţionate, el reamintindu-ne de un raport de ştiri din 16 iulie, din Kuala Lumpur, despre "negocierile pentru încheierea acordului comercial numit Parteneriatul Trans-Pacific, care ar putea deveni cel mai mare şi cel mai ambiţios acord de acest fel la nivel mondial şi care s-ar putea să fie încheiat până în luna octombrie 2013." Care sunt implicaţiile sale? Cine va beneficia de pe urma lui? Cine va pierde? Aceste aspecte nici măcar nu au fost raportate încă.

Sau "Votul de pe 25 noiembrie din Catalonia, Spania, în care aproximativ 70 la sută din oameni au votat pentru partidele care susţin organizarea unui referendum pentru independenţa regiunii bogate din nord faţă de Spania, declanşând o reacţie în lanţ de mişcări secesioniste în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Mulţi se tem că dacă regiunea Catalonia se desprinde de Spania, Corsica şi regiunea bască pot cere independenţa faţă de Franţa, Scotia se poate separa de Marea Britanie, iar Flandra şi Valonia se pot desprinde de Belgia, printre altele. Turbulenţele economice din Europa ar putea fi urmate de un haos politic."

Toate acestea au fost atât de îngrozitoare încât mulţi dintre noi abia aşteptau împlinirea profeţiilor mayaşe despre sfârşitul lumii.

Aceia dintre noi care au sperat că realegerea lui Obama ar putea inaugura un pic mai multă justiţie şi egalitate rămân dezamăgiţi. Aceia dintre noi care au dorit o schimbare au ieşit în stradă în încercarea de a o produce, dar ne-am confruntat cu puterea poliţiei de stat - NYPD, FBI şi ceilalţi. Abia acum, odată cu divulgarea unor documente noi, ne-am dat seama despre maniera în care am fost spionaţi şi minţiţi.

Toate "ştirile" noastre tratează poveşti şi evenimente specifice, nu tendinţe şi forţe mai puţin vizibile, care conduc economia şi sistemul nostru politic. Auzit despre probleme, dar nimic despre interese. Buletinelor de ştiri le lipsesc contextul, istoricul, analiza şi interpretarea. Ele sunt create pentru a ne prosti şi nu pentru a ne deştepta.

Acţiunile şi inacţiunile băncilor mari sunt tratate doar ca oferte discrete, şi nu din punctul de vedere al rolului lor în calitate de canale de influenţă pentru cei 1 la sută. Nu este o noutate când autorităţile de reglementare nu efectuează niciun fel de reglementări sau când industriile înlătură oficialii meniţi să le stăpânească.

Sunt prezentate ştiri despre armele din America, dar nu se spune nimic despre industria noastră vastă de armament care vinde arme, inclusiv noi sisteme de drone, întregii lumi.

În ceea ce priveşte economia, discuţiile despre politicile fiscale şi comerciale predomină în mintea celor mai mulţi oameni, pe măsură ce publicaţia financiară Wealth Daily avertizează că vor urma reduceri salariale majore:

"Acum că propunerile privind impozitarea de bază şi a veniturilor converg în discuţii privind panta fiscală, politicienii vor să iniţieze nişte revizuiri ale programelor sociale ....

Modificările sunt aparent foarte mici. Pe hârtie, ne vom confrunta doar cu un schimb echilibrat între ecuaţii obscure, care sunt practic similare.

Dar tocmai asta e ideea: Dacă publicul larg nu poate înţelege o idee, atunci nu îi acordă prea mare atenţie. Dacă nu îi acordă atenţie, atunci ei nu vor pedepsi politicienii pentru ea."

Şansele sunt ca această conspiraţie Libor, care a manipulat trilioane de dolari, să fie trecută cu vederea. Prea greu de explicat în zece secunde!

Raportul cinematografic

Din ce în ce mai mult se observă că cele mai importante probleme sunt tratate în filme, în ficţiune, nu în "facţiune" şi cu siguranţă nu pe posturile de ştiri.

În cinematografe avem acum de ales între două perspective ale impactului sclaviei în America: "Lincoln" al lui Spielberg şi "Django Unchained" al lui Tarrantino. Unul se concentrează pe coruperea Congresului pentru a scoate sclavia în afara legii, iar altul pe brutalitatea sclaviei. Primul tratează o reformă de sus în jos ca pe o chestiune de teorie constituţională, cel de-al doilea prezintă o revoltă armată de jos în sus împotriva rasismului.

Versiunea muzicală a filmului "Les Miserables" cântă povestea Revoluţiei Franceze eşuate, baricadele sale, dar nu şi valorile sale.

"Argo" citează pe scurt motivele din spatele revoluţiei iraniene, dar apoi laudă rolul CIA în salvarea americanilor din această revoluţie, consolidând în acelaşi timp ostilitatea americană.

Sezonul festiv nu a fost un moment foarte vesel în America, unde impasul politic de la Washington, părinţii îndoliaţi de uciderea copiilor lor la şcoală, furtunile care sfâşie zonele central-vestice şi estice şi certitudinea că un viitor nu tocmai roz ne aşteaptă în anul acesta par să nu ne lase altă opţiune decât mai multă austeritate internă, o mai mare intervenţiei străină în războaiele din străinătate şi mai multe discuţii despre o nouă recesiune la nivel global.

Dacă există un "spirit al epocii", el nu este cu siguranţă unul optimist. Aceasta este o ţară furioasă şi profund polarizată, într-o lume care pare a fi pe punctul de a provoca o implozie.

Un An Nou plin de ştiri.

Analistul de ştiri Danny Schechter scrie pe blogul Newsdissector.net. Cele mai recente cărţi ale sale sunt „Blogothon” şi „Ocupaţi: Analiza Mişcării Ocupaţi Wall Street” (Cosimo Books). El găzduieşte o emisiune de radio pe ProgressiveRadioNetwork.comPRN.fm. Comentarii la dissector@Mediachannel.org

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 21 de limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor