Cum a transformat Robert Fico Slovacia într-unul dintre puţinii aliaţi ai Rusiei

Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Redacţia
17.05.2024

Robert Fico, premierul slovac împuşcat miercuri, a prezidat, de la victoria sa electorală din septembrie anul trecut, o schimbare de la valorile pro-occidentale la o simpatie crescândă faţă de Rusia, relatează The Telegraph.

Populistul de stânga a condus partidul său Smer împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, promiţând într-un interviu pre-electoral acordat anul trecut că va întrerupe complet livrările de arme către Kiev.

"Este mai bine să negociem pacea 10 ani şi să oprim operaţiunile militare decât să îi lăsăm pe ucraineni şi pe ruşi să se omoare între ei încă 10 ani fără rezultate", a declarat el.

Citiți și Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat după o şedinţă de guvern

Născut în nord-vestul Slovaciei în 1964, Fico a fost ales pentru prima dată ca deputat în 1992 pentru Partidul Stângii Democratice, succesorul Partidului Comunist.

După ce a trecut la Smer, a câştigat alegerile generale din 2006 şi a fost din nou lider în perioada 2012-2018, moment în care a demisionat pe fondul unei crize politice declanşate de asasinarea lui Jan Kuciak, un jurnalist de investigaţie.

De la invazia rusă în Ucraina, el s-a apropiat mult mai mult de Viktor Orban, liderul Ungariei, din ce în ce mai prietenos cu Putin.

Un profil recent din Politico a sugerat că Fico "ura" Ucraina pentru că în 2009 a fost nevoit să aştepte mai mult de trei ore la Kiev pentru o întâlnire cu omologul său ucrainean în legătură cu aprovizionarea cu gaze naturale.

El a fost apoi jenat să descopere că jurnaliştii fuseseră invitaţi la întâlnirea despre care el credea că va fi privată, lăsându-l "roşu de furie", potrivit unei persoane din interior.

Citiți și Cine este Juraj Cintula, autorul tentativei de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico

După ce a fost ignorat la Kiev, Robert Fico a zburat la Moscova, unde Putin i-a întins covorul roşu la o ceremonie de întâmpinare în Sala Sfântul Gheorghe. Din acel moment, el "a început să adopte o poziţie deschis antiucraineană", a declarat Alexander Duleba, analist slovac de politică externă.

De asemenea, în martie 2024, Fico a avut un conflict public cu ambasadorul britanic în Slovacia, care postase un mesaj video în care îl lua la întrebări pe liderul slovac pentru că a criticat sprijinul acordat Ucrainei de statele membre ale UE.

Înainte de alegerea lui Fico, un analist a declarat că Slovacia a fost "unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Ucrainei în cadrul NATO". Acum, poziţia sa sub conducerea lui Fico pare mult mai incertă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor