Reţete mai scumpe în Madrid şi un sector financiar redus la 9 bănci - în atenţia presei spaniole
alte articole
Executivul regional din Madrid impune coplata farmaceutică pentru fiecare reţetă, numai nouă bănci ar supravieţui după curăţarea activelor toxice din sectorul financiar spaniol, iar factura uraganului Sandy lasă în urmă daune de 15 miliarde de euro - acestea sunt cele mai importante ştiri transmise joi pe primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor spaniole.
Madridul impune un euro pentru fiecare reţetă şi extinde privatizarea în sănătate, după cum anunţă cotidianul El Pais, după ce şeful executivului local, Ignacio González, a făcut încă un pas pentru transformarea policlinicilor de stat în societăţi private, şi le-a oferit companiilor administrarea marilor spitale. În schimb, mai scrie cotidianul spaniol, guvernul regional din Andaluzia sacrifică investiţiile pentru a-şi susţine politica socială.
Reînnoirea generaţiei liderilor din PSOE (principala formaţiune din opoziţie, n.r.) ar stimula de fapt Partidul Popular (la guvernare, n.r.), arată joi editorialistul cotidianului El Mundo, pe fondul nevoii de schimbare ideologică în rândul formaţiunii socialiştilor - în special după pierderea scrutinelor regionale din Ţara Bascilor şi Galicia.
Nu ar supravieţui decât nouă bănci, potrivit informaţiilor transmise de guvernul spaniol la Bruxelles, dezvăluie cotidianul ABC cum ar arăta sectorul bancar spaniol. Potrivit cotidianului spaniol citat, executivul a ajuns deja la un acord cu Comisia Europeană, în privinţa situaţiei din sectorul bancar, care ar suporta dispariţia unor entităţi financiare.
Cotidianul La Vanguardia scrie joi despre factura lui Sandy, şi precizează că distrugerile cauzate de acest uragan vor costa SUA 15 miliarde de euro. În New Jersey, buna înţelegere a preşedintelui Obama cu guvernatorul irită dreapta republicană, în special după ce acesta a făcut schimb de laude cu Chris Christie, lăsându-l deoparte pe candidatul republican, Mitt Romney.
La rândul său, cotidianul La Razon relatează despre 'războiul' de independenţă dus de şeful executivului local catalan, Artur Mas, care a criticat alarmismul colegului de partid din Madrid, naţionalistul Josep Duran y Lleida, după ce acesta a atras atenţia că UE ar putea exclude Catalonia din UE. De asemenea, şeful executivului local catalan a început o vizită la Moscova, unde urmăreşte întărirea relaţiilor cu Rusia.
În sfârşit, cotidianul El Periodico de Catalunya semnalează o problemă de mediu în Catalonia, unde executivul local a fost nevoit să plătească factura unor reziduuri, care se ridică la 200 de milioane de euro în 20 de ani, pentru curăţarea resturilor unei mine.