Republica Moldova: Schimb de experienţă cu Cehia privind implementarea tehnologiilor moderne
alte articole
O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de secretarul de Stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), Iuliana Drăgălin, a participat joi 27 septembrie, la lucrările celei de-a IV-a sesiuni a comisiei interguvernamentale moldo-cehe de cooperare economică, desfăşurată la Praga. Subiectele de pe agenda reuniunii din anul curent au vizat colaborarea privind sectorul comercial, macroeconomic, agricol, industrial, energetic, investiţional, integrare europeană, dar şi cel al diplomaţiei economice. Potrivit unui comunicat al MEI, delegaţia moldovenească s-a familiarizat cu experienţa părţii cehe privind implementarea tehnologiilor moderne în domeniul infrastructurii drumurilor şi tehnologiilor informaţionale.
Iuliana Drăgălin a prezentat progresele Republicii Moldova înregistrate în domeniul macroeconomic şi reformele economice implementate. Totodată, secretarul de stat a făcut o analiză a poziţionării statului R. Moldova în clasamentul internaţional, care ar caracteriza Moldova drept o economie stabilă şi în creştere, precum şi în topul ţărilor după numărul noilor locuri de muncă create pe parcursul ultimului an.
Potrivit delegaţiei moldoveneşti, partea cehă ar fi fost interesată de experienţa de succes înregistrată de Moldova în domeniul infrastructurii automotive şi IT, pe parcursul ultimilor ani. Cu referire la experienţa cehă în domeniul diplomaţiei economice, partea cehă a propus organizarea unui training în acest sens pe parcursul anului viitor pentru corpul diplomatic şi ataşaţii comercial-economici ai Republicii Moldova.
În cadrul vizitei de lucru în Republica Cehă, delegaţia Republicii Moldova a participat la un şir de prezentări a unor companii cehe, care aplică tehnologiile informaţionale în domeniul infrastructurii drumurilor şi tehnologiilor informaţionale, analizând astfel experienţa cehă în domeniul transportului inteligent, sistemelor de alimentare a oraşelor cu apă şi sistemelor de canalizare, sistemelor de inspecţie optică pentru sistemele de canalizare, precum şi separarea deşeurilor municipale şi tratarea deşeurilor biodegradabile.
Totodată, partea moldovenească a examinat modalităţile de funcţionare a instalaţiilor tehnologice, privind sistemele de măsurare a greutăţii mijloacelor de transport în mişcare, pentru camioanele grele, pentru a proteja deteriorarea drumurilor de vehiculele supraîncărcate.