Reprezintă Evgheni Prigojin, şeful Wagner, o provocare pentru Putin?

Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (st), şi Vladimir Putin
Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (st), şi Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)

Evgheni Prigojin, şeful companiei militare private ruseşti Wagner Group, a devenit una dintre figurile proeminente în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Criticile sale dure şi fără precedent la adresa comandamentului militar al Rusiei au făcut ca acesta să fie văzut ca o potenţială ameninţare pentru Vladimir Putin. Dar este el atât de influent pe cât pare a fi, se întreabă autorul unei analize publicate de Deutsche Welle (DW).

Grupul Wagner este renumit pentru cruzimea şi tacticile sale brutale pe câmpul de luptă. De asemenea, şi-a demonstrat cruzimea şi în afara câmpului de luptă în videoclipuri cu presupuse execuţii ale luptătorilor săi care au dezertat în Ucraina. O înregistrare video publicată lunea trecută pe canalul Telegram Grey Zone, despre care se crede pe scară largă că este afiliat grupului, a arătat un luptător Wagner şi fost deţinut, care s-a identificat ca fiind Dmitri Iakuşcenko, care aparent este bătut până la moarte cu un baros. Dar miercuri, Prigojin a apărut în faţa bloggerilor militari şi a presei de stat cu "luptătorul executat", referindu-se la acesta ca la "un tip de treabă, care a adus o mare cantitate de informaţii importante din captivitatea ucraineană".

Wagner a adoptat barosul ca simbol al său, după ce l-ar fi folosit pentru a executa un dezertor din rândurile sale anul trecut.

"Cruzimea ostentativă face parte din ceea ce oferă Prigojin. Orice ar fi - o piesă pusă în scenă, un trolling sau un spectacol imersiv - nu încetează să fie parte a unei campanii publicitare care promovează un cult al violenţei", a scris Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, în publicaţia independentă Novaia Gazeta.

De la închisoare, la hot-dog şi la "bucătarul lui Putin"

Născut în 1961 în ceea ce pe atunci era Leningrad şi acum este Sankt Petersburg, Evgheni Prigojin şi-ar fi petrecut douăzeci de ani într-o închisoare sovietică, unde a stat nouă ani pentru jaf şi fraudă. Eliberarea sa din închisoare şi căderea Uniunii Sovietice i-au permis acestuia să se angajeze pe calea antreprenoriatului. El a început cu chioşcuri mobile de hot-dog în oraşul său natal şi, mai târziu, a trecut la proiecte mai mari, cum ar fi un restaurant de lux în Sankt Petersburg, care a devenit un centru pentru elitele ruseşti, inclusiv pentru viceprimarul de atunci, Vladimir Putin.

După ce a beneficiat de legături strânse cu elitele politice, afacerea lui Prigojin s-a extins şi mai mult după ce Putin a devenit preşedintele Rusiei. Compania sa de catering Concord, fondată în anii 1990, a primit contracte guvernamentale exclusive şi profitabile pentru cine organizate la nivel de stat, inclusiv pentru a găti pentru ceremonia de învestire a lui Putin şi pentru vizita preşedintelui american George W. Bush la Sankt Petersburg. Contractele i-au adus lui Prigojin porecla de "bucătarul lui Putin".

Cu toate acestea, Evgheni Prigojin nu şi-a limitat ambiţiile la industria de catering.

Interferenţe electorale şi "servicii gri" militare pentru Rusia

Sursa citată afirmă că, marţea trecută, Prigojin a recunoscut că se află în spatele Internet Research Agency, mai bine cunoscută ca o reţea de fabrici de troli. Potrivit FBI, agenţia a lansat o amplă campanie de dezinformare pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016. Anterior, acuzaţiile au fost negate cu înverşunare de Prigojin şi de avocaţii săi, care au întreprins acţiuni în justiţie împotriva jurnaliştilor care au scris despre legătura acestuia cu fermele de troli ruseşti.

În 2014, Prigojin a înfiinţat o companie militară privată Wagner Group. Ca şi în cazul fabricilor de troli, el a negat mult timp orice implicare în acest grup până în septembrie 2022, când a recunoscut că a format unitatea.

Alexandra Prokopenko, o analistă rusă independentă, a declarat pentru DW că unitatea de mercenari a lui Prigojin furniza "servicii gri" pentru Putin.

"Îi uşura viaţa şefului său şi a cercului său intim în regiunile în care acesta nu dorea să fie implicat public şi oficial. De exemplu, în regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina, precum şi în Africa şi Siria, unde mercenarii Wagner nu numai că au participat la acţiuni de luptă, dar au şi păzit unele instalaţii petroliere", a spus Prokopenko.

Grupul Wagner vs. armata rusă

Mercenarii Wagner s-au implicat pentru prima dată în Ucraina în 2014, când i-au ajutat pe separatiştii susţinuţi de Rusia să anexeze ilegal peninsula Crimeea. După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, capacitatea luptătorilor Wagner de a progresa în luptele crâncene din estul Ucrainei a devenit un atu militar important pentru Kremlin. Luna trecută, Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Soledar, ceea ce a fost văzut ca una dintre rarele victorii ale Moscovei de la începutul războiului.

Eficienţa Grupului Wagner şi importanţa crescândă pe câmpul de luptă i-au permis lui Prigojin să lanseze o campanie jenantă împotriva oficialilor militari de top ai Rusiei.

Pe fondul protestelor publice legate de lipsa de muniţie pentru soldaţii ruşi, el i-a acuzat de incompetenţă pe liderii militari şi i-a atacat personal pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe generalul rus de rang înalt Valeri Gherasimov, responsabil de modernizarea armatei.

Într-una dintre cele mai recente critici ale sale, el a dat vina pe birocraţia militară rusă pentru încercările nereuşite de a captura Bahmut, care timp de mai multe luni s-a aflat în centrul conflictului, cu pierderi grave de vieţi omeneşti ruseşti şi ucrainene.

"Bahmut ar fi fost cucerit înainte de Anul Nou, dacă nu ar fi fost birocraţia noastră militară monstruoasă... şi spiţele care sunt puse zilnic în roţi", a declarat Prigojin pentru presa de stat rusă.

Potrivit lui Kolesnikov, doar Vladimir Putin are un mandat pentru a critica oficialii militari în sistemul autocratic al Rusiei.

"Putin are nevoie de Prigojin pentru funcţia de a-i ţine pe generalii militari în alertă. Aşa echilibrează Putin 'greutăţile' diferitelor personalităţi, le împinge unele împotriva altora, le supraveghează astfel încât niciunul dintre aceste personaje să nu fie întărit excesiv", a spus ea.

În pofida susţinerii oficialilor militari de către Prigojin, preşedintele rus l-a promovat pe Gherasimov la începutul lunii ianuarie, făcându-l comandant general în Ucraina. Măsura, susţin analiştii, a arătat semnificaţia limitată a retoricii lui Prigojin asupra procesului decizional al lui Putin.

"Dureri de cap pentru toată lumea de la Kremlin"

Prigojin, altădată timid din punct de vedere mediatic, a devenit imaginea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Publicitatea sa în creştere a dat naştere la speculaţii privind posibile ambiţii politice. Potrivit site-ului rusesc independent Meduza, Prigojin plănuia să fondeze o mişcare patriotică şi conservatoare care ar fi evoluat în cele din urmă într-un partid politic - o idee pe care a negat-o public.

După cum a scris Tatiana Stanovaia în articolul pentru Carnegie Endowment for Internaţional Peace, ambiţiile lui Prigojin pe scena politică ar putea afecta relaţiile sale cu Kremlinul.

"Responsabililor de politică internă nu le place demagogia sa politică, atacurile sale la adresa instituţiilor oficiale sau încercările sale de a trolla personalul lui Putin ameninţând că va forma un partid politic, ceea ce ar fi o durere de cap pentru toată lumea de la Kremlin", a subliniat Stanovaia.

Dorinţa Kremlinului de a strânge frâiele asupra lui Prigojin s-a văzut în demersul de a-i retrage dreptul de a recruta condamnaţi care, potrivit Consiliului Naţional de Securitate al SUA, reprezintă 80% din trupele Wagner. Într-un interviu acordat săptămâna aceasta bloggerilor militari ruşi şi presei de stat, el a recunoscut că, după reducerea de personal, Grupul Wagner va avea un rol mai limitat în efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Singura cale pentru Prigojin este să devină politician, având în vedere responsabilităţile care i-au fost atribuite, potrivit lui Kolesnikov.

"Cu toate acestea, Putin nu vrea să-l aducă în domeniul juridic, ceea ce ar însemna să-l consolideze ca politician. Atâta timp cât Vladimir Putin este capabil să controleze subtil forţele politice, el îl poate retrage pe Prigojin de pe tabla de şah la momentul potrivit şi îl poate readuce la locul său obişnuit - în politica subterană", a declarat analistul, pentru DW.