Remus Cernea anunţă că va candida la Cotroceni. Ce vrea să facă, de fapt?

Remus Cernea (Facebook)
Loredana Diacu
15.12.2024

Fostul deputat Remus Cernea, în prezent corespondent de război în Ucraina, anunţă că va candida la Cotroceni.

Cernea explică, într-o lungă postare pe Facebook, că războiul cu forţele populist-extremiste care servesc interesele Rusiei lui Putin va fi îndelungat şi greu şi precizează că, în eventualitatea în care partidele pro-europene vor desemna un candidat comun, el îşi va desfăşura campania electorală pentru a lupta exclusiv cu forţele populist-extremiste şi pentru a direcţiona voturile celor care l-ar susţine înspre acest candidat care ar putea intra în turul 2 şi menţine România pe traiectoria sa euro-atlantică.

"Îl voi susţine printr-un gest de tip Ludovic Orban. Dacă nu va exista un astfel de candidat credibil, sunt hotărât să lupt pentru a ajunge eu însumi în turul 2", scrie Cernea pe Facebook.

Redăm postarea lui Remus Cernea

"De ce intenţionez să candidez la prezidenţiale

Principalul motiv este profunda îngrijorare faţă de direcţia în care se îndreaptă România. Partidele pro-democratice actuale au demonstrat o criză de viziune, curaj şi leadership, fiind incapabile să producă lideri care să înfrunte ferm extremismul ce ameninţă să împingă România în sfera de influenţă a Rusiei.

Am fost martor direct la atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina şi sunt perfect conştient cu privire la cât de malefici pot fi ruşii. Da, domnule Călin Georgescu, războiul e real, eu am fost acolo!, iar tiranul de la Moscova pe care îl consideraţi 'patriot' distruge oraşe şi ucide în mod deliberat civili pentru a teroriza populaţia. Dacă în ţara vecină a năvălit cu tancurile, în ţările NATO Putin invadează insidios prin fake-news şi cucereşte prin dezinformare şi conspiraţionism creierele celor care nu au o defensivă intelectuală eficientă formată prin gândire critică, valori morale, cunoaşterea istoriei şi educaţie civico-politică.

România are nevoie urgentă de un lider pro-european hotărât, capabil să apere democraţia, să susţină economia de piaţă şi să întărească parteneriatul cu UE şi NATO. Divergenţele doctrinare trebuie lăsate deoparte până ce garantăm viitorul democratic al ţării. Gravitatea situaţiei este cu atât mai mare cu cât partidele democratice nu au pregătit lideri noi şi curajoşi. În acest moment istoric, nu mai este vorba despre lupte politice pe teme doctrinare de stânga, centru, dreapta, conservatorism, progresism etc. Acum aceasta este bătălia esenţială: rămâne sau nu România o democraţie funcţională şi ataşată valorilor euro-atlantice?

Divergenţele doctrinare trebuie trecute în plan secund. Vom avea şansa să revenim la necesarele polemici privind viziunile politice doctrinare doar dacă vom salva fundamentele democraţiei. Suntem ţinta unei agresiuni externe care ştie foarte bine să valorifice slăbiciunile, erorile şi limitele interne ale societăţii noastre. În plus, realitatea este că o parte consistentă a populaţiei a pactizat deja cu inamicul, fie că realizează sau nu acest lucru.

Domnul Nicuşor Dan şi domnul Ilie Bolojan au fost vehiculaţi recent drept posibili candidaţi ai 'dreptei', însă ambii au demonstrat deja un punct slab major, care le-ar putea fi fatal: lipsa hotărârii de a candida. Declaraţiile lor despre necesitatea analizelor şi discuţiilor prelungite sunt semnale clare de ezitare care torpilează din start credibilitatea unei candidaturi. În acest moment critic pentru ţară, este nevoie de un lider care înţelege profund riscurile istorice şi care îşi doreşte cu toată convingerea să se implice în lupta grea şi plină de riscuri. Intrarea în arena politică cere hotărâre şi pasiunea de a lupta, nu îndoieli şi tatonări. Dacă trebuie să fii convins de alţii să candidezi, e limpede că nu ai starea de spirit necesară pentru a duce o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru viitorul României.

Am susţinut-o pe doamna Elena Lasconi prin live-uri pe YouTube şi TikTok înainte de primul tur şi între cele două tururi, acumulând sute de mii de vizualizări în doar câteva săptămâni. Am făcut acest lucru pentru că era singura opţiune viabilă din zona politică frecventabilă, cu şanse reale de a intra în turul doi. Totuşi, eram pe deplin conştient de limitele domniei sale şi de consultanţa politică extrem de slabă de care a beneficiat.

În live-urile mele am explicat cum ar fi putut evita momentele jenante din emisiuni, în care răspunsurile stângace şi nepregătite au proiectat imaginea unui elev scos la tablă dar care nu şi-a învăţat lecţia. Dacă aş fi fost consultantul său, astfel de situaţii ar fi fost prevenite cu uşurinţă. Soluţiile erau simple, dar, din nefericire, nimeni nu i le-a oferit. Mai mult, USR, continuă să fie închis ermetic, refuzând să accepte expertiza şi aportul unor oameni de calitate din afara partidului.

Deciziile doamnei Lasconi de după anularea alegerilor de către CCR şi scrisoarea trimisă lui Trump ridică semne de întrebare şi mai mari. Aceste reacţii evidenţiază nu doar o lipsă de maturitate politică, ci şi absenţa unei echipe solide care să-i ofere sprijin. Deşi are atuul de a fi intrat în turul doi, îndoielile mele rămân mari în privinţa şanselor sale de a reveni în cursă. Singura sa şansă ar fi formarea unei echipe de consiliere de înalt nivel şi disponibilitatea de a asculta şi urma sfaturile acesteia. Fără aceste elemente, şansele sale reale de succes sunt extrem de reduse.

Războiul cu forţele populist-extremiste care servesc interesele Rusiei lui Putin va fi îndelungat şi greu. Dacă forţele politice pro-europene vor reuşi să aibă un candidat unic ar fi o dovadă de maturitate politică.

Însă eu am prevăzut cu exactitate rezultatul alegerilor din 2024 încă de acum 3 ani, bazându-mi analiza tocmai pe constatarea timp de decenii a acestei imaturităţi politice larg răspândite în rândul partidele actuale.

În eventualitatea unui candidat comun pro-european şi pro-NATO, îmi voi desfăşura campania electorală pentru a lupta exclusiv cu forţele populist-extremiste şi pentru a direcţiona voturile celor care m-ar susţine înspre acest candidat care ar putea intra în turul 2 şi menţine România pe traiectoria sa euro-atlantică. Îl voi susţine printr-un gest de tip Ludovic Orban. Dacă nu va exista un astfel de candidat credibil, sunt hotărât să lupt pentru a ajunge eu însumi în turul 2.

Sigur că probabilitatea de a reuşi să devin preşedinte la următoarele alegeri este mică, însă iată ce surprize cu totul neaşteptate pot să apară în vremurile noastre în care aproape totul se resetează.

Candidatura mea este susţinută de o amplă experienţă politică şi civică. Lecturile filosofice şi politice ample au făcut ca în timpul mandatului meu de deputat să propun probabil cel mai reformist program legislativ pe care l-a avansat vreun parlamentar din 1990 încoace.

Acesta viza reformarea clasei politice prin legi electorale care să permită o competiţie mai amplă prin reducerea numărului de semnături şi a pragului electoral, separarea reală dintre stat şi biserică, susţinerea drepturilor femeilor, ale persoanelor LGBT şi ale minorităţilor în general, protecţia mediului, stoparea îndoctrinării religioase în şcoli, trecerea fondurilor de la construcţii de biserici spre cercetare ştiinţifică, introducerea orelor de etică în programa şcolară, întărirea protecţiei în cazul violenţei în familie, stoparea cruzimilor faţă de animalele exploatate la circuri prin interzicerea circurilor cu animale în România, stoparea utilizării religiei pe materialele electorale samd.

De asemenea, în parlament m-am opus de nenumărate ori abuzurilor majorităţilor USL (2013-2014) respectiv PSD-ALDE (2014-2016), intrând adesea coliziuni spectaculoase pentru presă cu liderii acestor partide (Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Marcel Ciolacu samd). În societatea civilă am salvat Parcul Carol unde biserica sprijinită de guvernul Adrian Năstase dorea ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Am derulat multe alte campanii si proiecte munca mea fiind apreciată şi la Gala Societăţii Civile în 2005 şi 2009.

Experienţa directă a trei războaie în care am fost prezent ca jurnalist / observator – conflictul Ucraina-Rusia (2022-2024), confruntările Israel-Hamas (2023-2024) şi intervenţia NATO în Iugoslavia (1999) – împreună cu "botezul focului" din Piaţa Palatului, la Revoluţia din decembrie 1989, mi-au conturat o înţelegere profundă a dramelor istorice şi a suferinţei umane. Am petrecut peste 100 de zile sub bombardamente în trei ţări devastate de război, filmând chiar şi explozii la doar câţiva metri distanţă de mine şi fiind salvat de protecţia oferită de tranşee. Aceste experienţe intense şi dramatice au lăsat o amprentă puternică asupra personalităţii şi abordărilor mele politice.

Viziunea mea filosofică şi politică îşi găseşte rădăcinile în înţelepciunea şcolilor filosofice ale Greciei şi Romei antice, în umanismul ultimelor cinci secole, în iluminismul care a pus bazele democraţiei moderne, precum şi în liberalismul clasic şi ecologismul raţional, departe însă de excesele unor grupări radicale pe care le resping. Deşi sunt un liber cugetător, am integrat în viziunea mea şi principii etice inspirate din Evanghelii, aplicând adesea în dezbaterile publice, abordarea de a "întoarce şi celălalt obraz" în faţa atacurilor derulate cu fanatism şi mânie religioasă. Din toate aceste influenţe, am extras idei valoroase care mă poziţionează ca un lider reformist, echilibrat, orientat către raţionalitate şi deschis la dialog constructiv.

Din fiecare moment de succes, dar şi din erori, suferinţe sau eşecuri, am învăţat lecţii valoroase care îmi întăresc convingerea că pot transforma candidatura mea într-un motiv puternic pentru ca mulţi să se prezinte la vot. Fie să îmi acorde şansa de a ajunge în turul al doilea, fie să urmeze îndemnul meu de a susţine un candidat pro-european cu şanse mai mari de a accede în turul decisiv, în cazul în care o astfel de opţiune este susţinută de partide pro-democratice.

Candidez conştient de provocările uriaşe şi de atacurile care vor urma. Însă, fiecare provocare întâlnită de-a lungul activităţii mele m-a întărit. Prima şi cea mai mare dificultate organizatorică va fi strângerea celor 200.000 de semnături necesare. Cred însă că, prin implicarea voluntarilor şi a celor care rezonează cu valorile mele, acest efort poate reuşi", scrie, pe Facebook, Remus Cernea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor