Regizorul Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012

Regizorul Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pe anul 2012, la categoria "cel mai bun scenariu", cu filmul "După dealuri", pe care l-a şi regizat.
Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
03.11.2012

Regizorul Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pe anul 2012, la categoria "cel mai bun scenariu", cu filmul "După dealuri", pe care l-a şi regizat. Distincţiile se vor acorda pe 1 decembrie, la cea de a 25-a gală a EFA care va avea loc în Malta.

Mungiu îi are drept concurenţi pe Michael Haneke ("Amour"), Tobias Lindholm şi Thomas Vinterberg ("Jagten/ The Hunt"), Olivier Nakache şi Eric Toledano ("Invincibilii/ Intouchables") şi Roman Polanski şi Yasmina Reza ("Doamne... ce măcel!/ Carnage").

Filmul "După dealuri" a mai fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Alt film românesc nominalizat

Pelicula "Superman, Spiderman sau Batman", regizată de Tudor Giurgiu, a fost nominalizată la categoria "cel mai bun scurtmetraj al anului" la premiile Academiei de Film Europene 2012.

Filmul a fost premiat cu medalia de aur la ediţia 2012 a Manhattan Short şi în cadrul festivalului Kaliber 35 Munich Internaţional Film Festival. Pelicula a mai câştigat premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj" la Aspen Shortfest.

"Superman Spiderman sau Batman" spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, împreună cu tatăl porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor