Regiunile spaniole sunt furioase din cauza discursului "provocator" al ministrului apărării

Luni, două regiuni spaniole în care există puternice mişcări de independenţă au reacţionat violent la un discurs al ministrului apărării, care a declarat că armata este pregătită şi calmă în faţa provocărilor "absurde", potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
08.01.2013

Luni, două regiuni spaniole în care există puternice mişcări de independenţă au reacţionat violent la un discurs al ministrului apărării, care a declarat că armata este pregătită şi calmă în faţa provocărilor "absurde", potrivit unui raport Reuters.

Ministrul apărării Pedro Morenes a făcut aceste comentarii duminică, la parada militară anuală din Spania cu ocazia Epifaniei, provocând reacţii din partea politicienilor din Catalonia, unde liderii avansează cu un referendum privind independenţa regiunii faţă de Spania, şi din Ţara Bascilor.

"Armata este pregătită, îşi păstrează calmul şi optimismul şi nu reacţionează la provocări absurde", a afirmat Morenes, fără a menţiona în mod direct vreo regiune.

De asemenea, el a felicitat forţele armate pentru că sunt un exemplu de "unitate, onestitate, generozitate şi curaj".

După moartea dictatorului Gen. Francisco Franco în 1975, Spania a fost împărţită în 17 regiuni autonome, fiecare putând decide bugetele pentru educaţie şi sănătate şi având dreptul să utilizeze limbile locale, suprimate sub Franco.

Rolul armatei încă reprezintă o problemă delicată în Spania, unde generaţiile mai în vârstă îşi amintesc de dictatura lui Franco. În 1981, după revenirea democraţiei, a fost încercată o lovitură militară de stat de dreapta, dar aceasta nu a fost încununată de succes.

În octombrie, patru membri catalani ai Parlamentului European au trimis o scrisoare comisarului pentru justiţie al Uniunii Europene, Viviane Reding, detaliind "profunda lor preocupare faţă de o serie de ameninţări cu utilizarea forţei militare împotriva populaţiei catalane".

Liderul catalan Artur Mas nu a reuşit să obţină în alegerile din noiembrie majoritatea absolută la care spera, dar două mari forţe politice ale regiunii au semnat luna trecută un pact care sfidează Madridul, urmând a organiza un referendum privind secesiunea regiunii de Spania în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor