Lăcătuşii dintr-un oraş spaniol refuză să mai ajute la evacuări

Lăcătuşii din oraşul spaniol Pamplona au declarat că nu vor mai ajuta băncile să schimbe yalele de la casele celor pe care îi evacuează, potrivit unui raport de miercuri.
Membrii ai Guardia Civil evacueză o femeie din casa ei, în satul de pescari Chovito din Insulele Canare din Spania, 16 noiembrie, 2012. (Desiree Martin / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
04.01.2013

Lăcătuşii din oraşul spaniol Pamplona au declarat că nu vor mai ajuta băncile să schimbe yalele de la casele celor pe care îi evacuează, potrivit unui raport de miercuri.

Public Radio International a raportat în ultima lună că lăcătuşii oraşului au declarat că nu vor mai schimba încuietorile de la casele oamenilor. Poliţia îi poate scoate forţat pe cei care urmează să fie evacuaţi, dar locuitorii se pot cu uşurinţă întoarce, astfel încât banca nu poate reintra în posesia casei.

Anul trecut, peste 50.000 de familii au fost evacuate în Spania, după ce nu au reuşit să îşi plătească chiria sau ipoteca. Pentru lăcătuşul din Pamplona Iker de Carlos, înlăturarea încuietorilor casei unei persoane reprezintă ceva personal, el arătând că au existat sinucideri după unele evacuări.

"Suntem oameni", a declarat el pentru PRI, "şi ca oameni, nu putem continuă să efectuăm evacuări atunci când oamenii se sinucid". Anul trecut, o femeie din Pamploma s-a sinucis, sărind de la balcon, în timp ce era evacuată.

Judecătorul Juan Carlos Mediavilla, care a mers la casa femeii pentru a emite ordinul de evacuare, a vorbit public despre problemă. "Nu putem lăsa problemele economice să se transforme în tragedii de acest gen", a spus el.

De Carlos a relatat că el şi alţi lăcătuşi au colaborat cu executorii judecătoreşti pentru a evacua familii sau persoane în vârstă, aceştia ajungând în stradă.

Decizia de a nu mai schimba yalele a fost luată de Adunarea lăcătuşilor profesionişti din Pamplona în urmă cu trei săptămâni, a raportat Digital Journal. "Ca profesionişti şi oameni cu conştiinţă, nu putem participa la aceste evenimente", a declarat David Ormaechea, şeful grupului, pentru publicaţie.

Ormaechea a relatat grupului povestea unui lăcătuş care a refuzat să schimbe încuietorile casei unui tată a patru copii. "A fost o situaţie în care el a crezut că nu ar trebui să acţioneze şi a refuzat să schimbe încuietorile."

Într-un raport de luna trecută al Wall Street Journal, Uniunea lăcătuşilor de securitate, care reprezintă aproximativ 40 la sută din lăcătuşii din Spania, a declarat că membrii săi nu vor mai participa la niciun fel de evacuări forţate care implică aşa-numitele situaţii "extreme". Astfel de situaţii includ femeile însărcinate, adulţii infirmi sau familiile cu copii mici.

O parte din motivul pentru care Spania a cunoscut o creştere a numărului de evacuări forţate constă în economia afectată a ţării. Preţurile locuinţelor au scăzut cu peste 26 la sută din 2008, iar rata şomajului a crescut foarte mult, la 25 la sută, ceea ce a dus la creşterea evacuărilor, potrivit Journal.

Judecătorii şi ofiţerii de poliţie au vorbit şi ei despre evacuări.

"Evacuările au reprezentat întotdeauna o parte din munca noastră, dar nu e acelaşi lucru cu a face doar câteva într-o zi şi a face circa 500 în fiecare zi, cum e cazul acum", a declarat pentru ziar José María Benito, purtător de cuvânt al Uniunii poliţiei spaniole. "Unii ofiţeri de poliţie se lovesc de situaţii dificile şi nu mai doresc să le facă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor