Regimul din China repatriază un taiwanez arestat, cu multă propagandă

Chung Ting-pang (al treilea din stânga) alături de familie, în urma eliberării sale.
Chung Ting-pang (al treilea din stânga) alături de familie, în urma eliberării sale. (Taiwanese Straits Exchange Foundation)

Regimul chinez deseori arestează taiwanezi în China, cei mai notabili investitori şi oameni de afaceri care intră în dispute comerciale, ţinându-i întemniţaţi uneori lungi perioade de timp. Însă, în urma recentei arestări a omului de afaceri taiwanez Chung Ting-pang, nu au trecut mai mult de două luni înainte ca regimul să decidă că trimiterea lui acasă era mai favorabilă decât menţinerea lui în detenţie.

Însă, aceasta nu înainte de a raporta că Chung a „mărturisit toate amănuntele infracţiunilor sale, fără a ascunde nimic”, şi a dezvăluit informaţii privind alţi „suspecţi,” conform Xinhua, portavocea regimului.

Chung Ting-pang, un practicant Falun Gong (cunoscut şi sub numele de Falun Dafa), o practică spirituală care este persecutată de către Partidul Comunist Chinez (PCC), plecase în provincia Jiangxi din sud-estul Chinei pentru a-şi vizita familia în luna iunie. Acolo, a fost luat în custodie pe 18 iunie, iar autorităţile l-au acuzat că ar fi încercat să pătrundă în sistemul informaţional al televiziunii. Susţinătorii săi au suspiciunea că afirmaţia a fost o invenţie.

După eliberare, Xinhua a mai lăudat forţele de securitate : „Departamentele corespunzătoare au decis să trateze cazul cu blândeţe, cerându-i acestuia să semneze o declaraţie de căinţă, ca apopi sa-l repatrieze în Taiwan”.

Lovitura de rămas bun a fost „doar o tentativă de a justifica arestul dlui Chung. Acesta este singurul scop,” a spus Erping Zhang, purtător de cuvânt pentru Centrul de Informare Falun Dafa, biroul de presă al practicii.

„Nu a existat niciun fel de transparenţă, iar dlui Chung nu i s-a oferit nicio reprezentare legală. A fost forţat şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat”, a adăugat Zhang. Teatrul confesiunilor forţate a fost, de mult timp, o parte a metodelor aplicate de conducerea comunistă a Chinei.

Însă cu toate acestea, mass-media chineză de stat a anunţat că a avut loc o confesiune, ca şi când şi-ar declara astfel victoria. Este posibil ca Chung să fi fost torturat pentru a mărturisi pretinsele infracţiuni, sau presupusa confesiune se poate să fi fost fabricată întru totul, a adăugat Zhang. „Este dezgustător... Este o procedură ilegală, în primul rând”, a mai spus, referindu-se la felul în care Chung a fost prins şi arestat.

Nu s-au aşteptat la o atât de puternică reacţie internaţională, mai ales în Taiwan

„Nu s-au aşteptat la o atât de puternică reacţie internaţională, mai ales în Taiwan”, a spus Zhang.

Protestele şi paradele fuseseră ţinute în Taiwan din momentul detenţiei de la sfârşitul lunii iunie. Fiica lui Chung, de-curând-absolventa Chung Ai, a reprezentat, deseori, imaginea publică a campaniei. Aceasta a clădit în Taiwan o coaliţie de grupuri pentru drepturi civice, care au făcut campanie pentru eliberarea lui Chung.

Amnesty Internaţional a luat poziţie, de assemenea, contestînd arestul şi a cerut ca Chung să fie eliberat (cu excepţia cazului în care acesta chiar ar fi comis o infracţiune).

Fan Chiang Tai-chi, purtător de cuvânt la biroul preşedintelui Ma Ying-jeou a comunicat pe 9 august mass-mediei locale că preşedintele Ma este foarte atent la cazul lui Chung şi că departamentul administrativ ar trebui să „lupte în mod activ” pentru a obţine eliberarea sa.

Este neclar, totuşi, dacă acest caz s-a soluţionat favorabil datorită presiunii făcute asupra regimului de către administraţia Ma, sau datorită presiunii pe care comunităţile Falun Gong şi pentru drepturile omului le-au generat în această problemă.

Michael Fonte, un ofiţer de legătură din Washington pentru Partidul Democratic Progresiv din opoziţie, şi-a exprimat îndoiala în privinţa aplicării unei presiuni de către administraţia lui Ma asupra părţii chineze, mai ales, dat fiind faptul că taiwanezii au eşuat în obţinerea mai multor concesii importante privind acordurile de investiţii dintre China şi Taiwan în ultima vreme.

„Se pare că presiunea din partea practicanţilor Falun Gong din Taiwan şi din jurul lumii au creat un context prin care era mai bine sa îl elibereze decât sa îl mai reţină”, a spus Fonte într-un interviu telefonic duminică.

Cotidianul Taipei Times, de obicei identificat ca fiind „pro-Verde”, sau împărtăşind simpatii Partidul Democratic Progresiv din opoziţie, a urmărit cazul lui Chung îndeaproape.

Într-un editorial din data de 11 august, cotidianul a scris: „În realitate, ceea ce ilustrează cazul, de fapt, este natura răuvoitoare a sistemului judiciar din China şi natura secretoasă a rezoluţiei disputei dintre cele două state.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe