Regimul chinez şocat de anunţul creşterii tarifelor americane. Internauţii chinezi sărbătoresc

Muncitori descarcă saci cu chimicale într-un port din Zhangjiagang, provincia estică chineză Jiangsu, 7 august 2018 (Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Jennifer Zeng
07.05.2019

Două mesaje postate pe Twitter de preşedintele american Donald Trump cu privire la creşterea tarifelor asupra produselor chineze au avut efecte negative asupra pieţelor de acţiuni chineze şi mass media a speculat că negocierile comerciale sino-americane nu vor avansa.

Şi, în timp ce mass media oficială chineză a fost tăcută în privinţa deciziei lui Trump de a creşte tarifele, internauţii chinezi sărbătoresc şi îl numesc pe preşedintele american drept “Marele Salvator” al poporului chinez.

În dimineaţa zilei de 5 mai, într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a afirmat că tarifele de 10% plătite de China pentru exporturi în valoare de 200 miliarde de dolari vor creşte la 25%. De asemenea, el a ameninţat că, în scurt timp, va impune tarife de 25% asupra altor categorii de importuri chineze în valoare de 325 miliarde de dolari. Acest lucru ar însemna că, în esenţă, toate importurile chineze în SUA vor fi acoperite de tarife.

Într-un al doilea mesaj postat pe Twitter, liderul american a precizat: “Acordul Comercial cu China continuă, însă mult prea încet, în condiţiile în care ei încearcă să renegocieze. Nu!”.

Noua poziţie a lui Trump aparent i-a luat prin surprindere pe oficialii chinezi, care sperau că un acord va fi încheiat în curând.

Pieţele în pierdere

Deşi mass media oficială chineză nu au discutat despre această situaţie, pieţele de acţiuni din China au reacţionat rapid în cursul zilei de luni, indicele Shanghai Composite apropiindu-se de aproximativ 5,6%, lucru care a marcat cea mai mare pierdere de o zi din februarie 2016.

Indicele Shenzhen Composite a pierdut la rândul său 7,4%, fiind de asemenea cea mai semnificativă pierdere procentuală într-o singură zi tot din februarie 2016. Indicele Hang Seng din Hong Kong a pierdut 2,8%. Pierderile combinate ale pieţelor din Shanghai şi Shenzhen au ajuns la 2,8 trilioane de yuani (420 miliarde de dolari), fiind înregistrată o scurgere netă de capital străin de 8,19 miliarde de yuani (1,22 miliarde de dolari).

Peste 1.000 de acţiuni au pierdut 10% din valoare, punct în care tranzacţiile sunt în mod automat oprite.

Cu puţin timp înaintea deschiderii bursei din Shanghai, Banca Centrală a Chinei a luat luni unele măsuri pentru a stimula economia şi a reduce rata rezervelor minime obligatorii pentru 1.000 de bănci comerciale rurale, lucru care va permite companiilor mici şi micro să acceseze mai uşor credite.

Negocieri

Deşi unele rapoarte media au susţinut că Beijingul ar lua în considerare retragerea din negocierile comerciale cu SUA după anunţul făcut de Trump, agenţia oficială de ştiri a statului chinez, Xinhua, a raportat luni că “delegaţia chineză se pregăteşte să meargă în SUA pentru a negocia”.

Potrivit Xinhua, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a răspuns luni, la o conferinţă de presă, la o întrebare legată de anunţul lui Trump privind creşterea tarifelor.

“Situaţii similare în care SUA a ameninţat că va impune tarife asupra produselor chineze au avut loc de mai multe ori în trecut ... Încă sperăm că SUA şi China pot lucra împreună, că se pot apropia şi că pot încerca să ajungă la un acord mutual benefic bazat pe respect reciproc”, a fost citat Geng afirmând. “Ceea ce pot să vă spun este faptul că delegaţia chineză se pregăteşte să plece în SUA pentru a negocia”.

Potrivit publicaţiei South China Morning Post, vicepremierul chinez Liu He ar putea conduce delegaţia de 100 de persoane care ar urma să plece miercuri spre Washington.

Mass media tăcută. Internauţii reacţionează

Conform analistului politic şi economic chinez Qin Peng, după tweet-urile surprinzătoare ale lui Trump, primele două departamente chineze care au reacţionat au fost Ministerul Propagandei şi Comisia Centrală pentru Probleme legate de Spaţiul Cibernetic. Acestea au trimis notificări de urgenţă la miezul nopţii, ora Beijingului, care au interzis raportarea şi discutarea creşterii tarifare de către organizaţiile media oficiale şi reţelele sociale.

Din acest motiv pe numeroase website-uri din interiorul Chinei, nu a fost discutat practic nimic despre noua situaţie din cadrul războiului comercial sino-american. De asemenea, unele site-uri au făcut speculaţii cu privire la motivul pentru care Banca Centrală a Chinei a decis pe neaşteptate să reducă rata rezervelor minime obligatorii.

Pe Twitter şi Facebook, care sunt interzise în China continentală, internauţii chinezi care ştiu să ocolească “Marele Firewall” care cenzurează Internetul chinezi obţin informaţii necenzurate. Mulţi dintre chinezii de pe aceste platforme sărbătoresc şi laudă decizia lui Trump.

O postare pe Twitter a utilizatorului “Swedenhermit”, tradus din chineză, susţine: “După ce Trump a discutat pe Twitter despre creşterea tarifelor (asupra produselor chineze), internauţii chinezi de pe Twitter sărbătoresc şi laudă cu toţii acest lucru. Sincer, sper că aceste negocieri vor eşua şi tarifele vor fi crescute (după cum a anunţat Trump). De asemenea, sper că mai multe tarife să fie impuse asupra produselor chineze ce au rămas netaxate. Astfel, Partidul Comunist Chinez va rămâne în curând fără bani. Chiar dacă aceste lucruri se vor întâmpla cu adevărat, cu privire la Trump, aş dori totuşi să spun: ‘Tactic, el este foarte inteligent, însă strategic, el nu este atât de bun precum se aşteaptă oamenii’. El este un preşedinte ‘America pe primul loc’. Toate atacurile sale sunt în scopul apărării. Totuşi, cât timp el perseverează până la capăt, este suficient!”

Alţi internauţi chinezi postează pe Facebook meme-uri despre Trump.

Un astfel de meme a fost creat pe baza unei renumite imagini propagandistice a Partidului Comunist Chinez care îl descrie pe fostul dictatorul Mao Zedong ca fiind “marele salvator” al poporului chinez. Dar în acele meme, poza lui Mao este înlocuită cu una de-a lui Trump, iar sloganul chinez susţine: “Trump este Marele Salvator al Poporului Chinez”. Dacă este privită cu atenţie, în imagine poate fi văzută o “ţărancă revoluţionară” tipică ce ţine în mână o pancartă pe care scrie “Îl iubim pe Trump”.

Potrivit lui Cao Ji, fost profesor la o universitate din Shanghai ce locuieşte în prezent în Taiwan, Trump a decis pe neaşteptate să accelereze războiul comercial din următoarele motive:

  1. Pieţele de acţiuni americane au crescut prea mult şi trebuie să fie corectate, astfel încât Fed-ul să poată decide reducerea ratelor şi relansarea procesului de relaxare cantitativă în luna iunie
  2. SUA va lansa în curând un plan pentru infrastructură în valoare de 2 trilioane de dolari. Prin accelerarea războiului comercial cu China, Trump poate împiedica efectiv Partidul Comunist Chinez să participe la acest plan.
  3. Deranjat de problemele provocate de o epidemie de pestă porcină africană şi scăderea activităţii economice, Partidul Comunist Chinez este dornic să facă unele concesii pentru a preveni o inflaţie suplimentară.
  4. Partidul Comunist Chinez este dornic să facă faceă un acord cu SUA pentru a preveni o retragere a fondurilor străine din China.

Analistul Qin Peng a declarat că este de acord cu punctele de vedere ale lui Cao Ji şi că Partidul Comunist Chinez nu are nicio cale de a riposta.

La un recent eveniment “Committee of President Danger: China” desfăşurat în Washington, republicanul Scott Perry a afirmat că el crede că preşedintele Trump ar trebui să meargă dincolo de problema comerţului.

“Îl aplaud pe acest preşedinte. Precum am spus, el a mers mai departe decât oricare alt preşedinte în istoria modernă în ceea ce priveşte China. Totuşi, ar trebui să ţinem cont de asemenea de timpul pe care îl are la dispoziţie acest preşedinte... Aşteptăm rezultate imediate. Nici nu putem aştepta acest acord comercial”.

Perry a mai afirmat că – ţinând cont de mentalitate “s-ar putea ca voi să aveţi ceasul, dar noi avem timpul”. Partidul Comunist Chinez şi SUA trebuie să adopte măsuri foarte robuste şi mai semnificative pentru a forţa China să îşi schimbe comportamentul în bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor