Regele saudit cere organizarea urgent a unui summit arab, pe fondul amplificării tensiunilor cu Iranul
alte articole
Arabia Saudită a cerut ca în această lună să aibă loc două întâlniri de urgenţă ale aliaţilor arabi pentru a se discuta despre atacurile recente asupra unor puncte de producţie petrolieră şi a unor petroliere, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Iranul, potrivit RFE/RL.
Regele saudit Salman a cerut sâmbătă ca liderii Consiliului de Cooperare din Golf şi ai Ligii Arabe să se întâlnească în cadrul unor summituri de urgenţă în Mecca în 30 mai.
Oficiali saudiţi şi din alte state au afirmat că discuţiile se vor concentra pe un atac asupra a patru nave comerciale în largul coastei Emiratelor Arabe Unite şi a unor atacuri cu drone înarmate asupra unor puncte de producţie petrolieră în apropierea Riadului.
Iranul a negat orice implicare în atacul asupra navelor. Rebelii Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Teheran, şi-au asumat răspunderea pentru atacurile cu drone.
În timpul celor două summituri, liderii “vor discuta despre aceste agresiuni şi despre repercusiunile lor asupra regiunii”, a precizat agenţia saudită de ştiri de stat SPA, citând un oficial al Ministerului de Externe al Arabiei Saudite.
Cele două întâlniri vor avea loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Iran şi după ce, armata americană a trimis forţe – inclusiv un portavion, o baterie de rachete Patriot şi bombardiere B-52 – în Orientul Mijlociu pentru a combate ceea ce oficiali americani au declarat că sunt “indicii clare” ale unor ameninţări din partea Iranului la adresa forţelor SUA din regiune.
În urmă cu câteva zile, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.
Săptămâna trecută s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.
De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.