Regele Albert al II-lea al Belgienilor şi regina Paola, în România

Regele Albert al II-lea al Belgiei şi regina Paola (Denis Closon-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
08.07.2009

Regele Albert al II-lea al Belgienilor şi regina Paola vor efectua, începând de marţi, o vizită de stat de trei zile în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, informează un comunicat difuzat de Administraţia Prezidenţială.

Suveranii Regatului Belgiei vor avea convorbiri oficiale cu şeful statului român, la Palatul Cotroceni. Apoi, regele Albert al II-lea se va întâlni cu preşedinţii Senatului, Mircea Geoană şi Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi cu premierul Emil Boc. În acest timp, regina Paola va vizita Muzeul Satului, unde va asista la activităţile recreative şi educaţionale pentru copiii români aflaţi în vacanţă. Seara, suveranii belgienilor participă la un dineu oferit de preşedintele Traian Băsescu şi de Maria Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Regele Albert al II-lea şi regina Paola vor depune, miercuri, o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. După o vizită la Biserica Stavropoleos şi în Piaţa Revoluţiei, regele şi regina se vor întâlni cu membrii comunităţii belgiene, cu ocazia recepţiei pe care o va oferi, la Cercul Militar, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Leo D"aes.

De asemenea, în cea de-a doua zi a prezenţei sale în România, regele Albert al II-lea va participa la Forumul economic româno-belgian.

Pentru cea de-a treia zi a vizitei, programul prevede o deplasare a înalţilor oaspeţi în judeţul Sibiu, unde se vor întâlni cu oficialităţile municipiului Sibiu şi vor vizita obiective culturale şi turistice din împrejurimi. Şederea în România regelui Albert al II-lea şi reginei Paola se încheie joi cu o vizită la Cristian, oraş înfrăţit cu localitatea Leuven din Belgia, unde cooperarea foarte activă între oraşele şi satele româneşti şi belgiene va fi prezentată celor doi suverani.

Vizita de stat a regelui Albert al II-lea şi reginei Paola este remarcabilă din toate punctele de vedere, menţionează Ambasada Regatului Belgiei. Aceasta este singura vizită de stat efectuată de cei doi suverani în 2009. Precedenta vizită a unor suverani belgieni în România a avut loc în urmă cu multe decenii.

Relaţiile bilaterale între Belgia şi România sunt, înainte de toate, un parteneriat în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, cu un accent permanent asupra dosarelor de interes comun din cele două organizaţii. Belgia şi România au o viziune similară în privinţa a numeroase dosare europene importante: Tratatul de la Lisabona, rolul UE pe scena internaţională, intervenţia UE faţă de criza economică şi financiară globală, precum şi în privinţa aprovizionării comune cu energie, notează ambasada belgiană.

În luna februarie a acestui an a avut loc sărbătorirea, la Bucureşti, a 20 de ani de la lansarea Operaţiunii Satele Româneşti (OVR). Această mişcare a fost fondată în 1989 la Bruxelles, având ca scop să întindă o mână de ajutor concret şi solidar către numeroasele sate româneşti care erau supuse presiunii modernizatoare ("sistematizatoare") în regimul comunist.

Două decenii mai târziu, nenumărate legături de cooperare continuă să existe între oraş şi oraş sau între comună şi comună. Este vorba, îndeosebi, de mici proiecte: donarea de camioane de pompieri, repararea şcolilor, modernizarea unui centru medical, toate acestea asociate, adesea, cu şederi ale cetăţenilor belgieni în sat. Din 2003, serviciile sociale ale Armatelor belgiană şi română organizează, în fiecare an, o vacanţă în Belgia pentru 25 până la 50 de copii români.

România se găseşte pe poziţia a 33-a dintre ţările de destinaţie a exporturilor belgiene. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte clasamentul ţărilor exportatoare în Belgia, România se situează pe locul 57. Balanţa comercială belgiană este pozitivă, suma anuală a exporturilor către România se apropie de un miliard de euro, importurile situându-se la aproximativ 400 de milioane de euro.

Comunitatea belgiană din România, care este formată, în principal, din oameni de afaceri şi din familiile lor, cuprinde peste 300 de persoane înregistrate la ambasadă, din care aproape o jumătate trăiesc la Bucureşti, ceilalţi fiind răspândiţi în toată ţara. Această cifră trebuie completată cu cetăţenii belgieni care stau în România, dar nu sunt înscrişi la ambasadă.

Numeroşi oameni de afaceri belgieni se deplasează regulat în România pentru a-şi întreţine relaţiile comerciale. Chiar dacă actuala criză economică creează mari dificultăţi pentru multe întreprinderi belgiene şi româneşti, există, de ambele părţi, voinţa fermă de a dezvolta relaţiile comerciale în sectoare de viitor, precum tehnologiile ecologice şi industria agrară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor