Refuz să cred că tot ce e "Made în China" include şi conştiinţa noastră umană

În noiembrie 2006, prim-ministrul Stephen Harper a declarat pe bună dreptate că deşi "canadienii vor ca noi să promovăm relaţiile noastre comerciale în întreaga lume ... nu cred că ei vor ca noi să vindem importantele valori canadiene." Premierul Harper a promis că statul nu va "vinde" principiile canadiene către "atotputernicul dolar.
Rev Majed El Shafie vorbeşte în Toronto în luna iulie, 2012. (Matthew Little / The Epoch Times)
Rev. Majed El Shafie
28.01.2013

În noiembrie 2006, prim-ministrul Stephen Harper a declarat pe bună dreptate că deşi "canadienii vor ca noi să promovăm relaţiile noastre comerciale în întreaga lume ... nu cred că ei vor ca noi să vindem importantele valori canadiene." Premierul Harper a promis că statul nu va "vinde" principiile canadiene către "atotputernicul dolar." Din păcate, la sfârşitul anului 2012, guvernul canadian şi-a arătat disponibilitatea de a face acest lucru, în primul rând prin aprobarea preluării companiei energetice canadiene Nexen de o companie de stat din China şi apoi prin Acordul de promovare şi protejare a investiţiilor străine Canada - China (FIPA).

Guvernul chinez continuă să încalce sistematic libertăţile fundamentale ale poporului său şi, în special, drepturile minorităţilor religioase. În 2012, autorităţile guvernamentale şi-au continuat campania vastă de arestări, în încercarea de a eradica bisericile de casă din China. În documentele oficiale obţinute de organizaţiile pentru drepturile omului, guvernul chinez a adoptat o politică clară, concepută pentru a suprima manifestările creştinismului în campusurile universitare. Departe de a limita aceste acţiuni la comunitatea creştină, persecuţia guvernului chinez a vizat şi alte minorităţi religioase, cum ar fi uigurii şi Falun Gong. În ceea ce este doar un singur exemplu de tratament oribil asupra minorităţilor religioase, autorităţile chineze au reţinut sute de mii de practicanţi Falun Gong, mai multe mii dintre ei fiind ucişi pentru a le recolta organele.

În ciuda acestor încălcări flagrante ale drepturilor omului, guvernul canadian a aprobat în decembrie 2012 preluarea Nexen Inc de compania de stat China Naţional Offshore Oil Corporation (CNOOC). Criticii au subliniat pe bună dreptate pericolele economice ale renunţării la controlul asupra resurselor naturale canadiene pentru a satisface interese străine.

Guvernul chinez continuă să încalce sistematic libertăţile fundamentale ale poporului său şi, în special, drepturile minorităţilor religioase

Cu toate acestea, chiar mai importantă decât ramificaţiile economice este dorinţa guvernului canadian de a închide ochii la încălcările drepturilor omului. În plus faţă de încălcările generale ale drepturilor omului efectuate de către guvernul chinez şi prezentate mai sus, sursele noastre din cadrul comunităţii Falun Gong indică faptul că CNOOC a participat direct la persecuţia a peste 100 de practicanţi Falun Gong, angajaţi în mai multe dintre sucursalele sale din China.

În timp ce preluarea a primit aprobarea finală în Canada, acordul nu poate fi finalizat fără aprobarea Comitetului SUA pentru Investiţiile Străine şi, în cele din urmă, a preşedintelui Barack Obama. De aceea, facem apel la toţi partenerii şi susţinătorii noştri din Statele Unite să se facă auziţi şi să se opună acestei afaceri.

O îngrijorare şi mai mare o reprezintă Acordul de promovare şi protejare a investiţiilor străine Canada - China (FIPA), care ar putea fi ratificat oficial în orice zi, fără o dezbatere publică, printr-un decret al cabinetului canadian. Pericolele acestui acord la adresa suveranităţii americane sunt bine documentate. Nu numai că acest acord ar împiedica parlamentul canadian să adopte anumite măsuri publice care ar putea afecta interesele investiţiilor chineze în Canada, dar ar expune poporul canadian la sentinţe arbitrale secrete pronunţate de arbitri ce nu pot fi traşi la răspundere de instanţele canadiene sau de poporul canadian.

Mai mult decât atât, FIPA, care nu conţine nicio menţiune cu privire la drepturile omului, să nu mai vorbim de dispoziţii importante privind drepturile omului, transmite un mesaj clar Chinei şi comunităţii internaţionale că valorile canadiene legate de drepturile omului sunt într-adevăr "de vânzare".

Guvernul Canadei nu poate permite ca problema persecuţiei religioase să se piardă printre multitudinea de alte aspecte care influenţează deciziile sale politice. În timp ce noi înţelegem realităţile economice cu care se confrunta guvernul canadian şi necesitatea de a atrage investiţii străine, Canada trebuie să ia atitudine şi să clarifice - prin acţiunile sale, nu numai prin cuvinte - că nu va trece cu vederea suferinţa minorităţilor religioase din întreaga lume.

Noi credem că premierul Harper şi guvernul canadian sunt îngrijoraţi cu privire la încălcările drepturilor omului împotriva minorităţilor din China. Cu toate acestea, aceste două decizii sunt tulburătoare şi trimit un mesaj periculos atât guvernului chinez cât şi comunităţii internaţionale. De aceea, facem apel la guvernul canadian să nu ratifice FIPA şi să clarifice pentru lumea întreagă că statul canadian nu va desfăşura "afaceri ca şi până acum" cu ţările care încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor.

Rev Majed El Shafie este preşedinte şi fondator al One Free World Internaţional – OneFreeWorldInternational.org.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor