Refuz fără echivoc: Ucraina respinge ideea unui referendum pentru Crimeea, propus de şeful diplomaţiei polone

Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea de Rusia continentală (Getty Images)
Redacţia
20.09.2024

Compromisurile privind statutul teritorial al Crimeei sunt inacceptabile, a declarat, joi, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, ca reacţie la propunerea făcută de Radosław Sikorski, ministrul polonez de Externe, respectiv de organizare a unui referendum în această regiune, informează Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe a subliniat că integritatea teritorială a Ucrainei „nu a fost niciodată şi nu poate fi un subiect de discuţie sau compromis”, iar acest lucru este susţinut atât de forţele armate ucrainene, cât şi de parteneri şi de dreptul internaţional.

„Crimeea este centrul de greutate al arhitecturii de securitate a Europei. Recuperarea sa completă este posibilă numai după eliberarea completă a întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a peninsulei ucrainene”, se arată în declaraţie.

Ministerul şi-a exprimat aşteptarea de sprijin din partea partenerilor pentru a forţa Rusia să se retragă din Crimeea şi să o aducă în faţa justiţiei pentru încălcările dreptului internaţional şi crimele comise.

„Toate eforturile ar trebui să vizeze atingerea acestor obiective cât mai curând posibil şi nu satisfacerea, într-un fel sau altul, a poftelor Kremlinului în detrimentul intereselor Ucrainei şi al dreptului internaţional”, a declarat Ministerul de Externe.

Cu toate că Ministerul de Externe nu a explicat de ce a transmis acest comunicat, acesta vine după ce mass-media ucraineană a difuzat propunerea ministrului polonez de externe, Radosław Sikorski, privind soluţionarea statutului Crimeei.

Şeful diplomaţiei polone a afirmat că Rusia şi Ucraina nu vor putea ajunge la un acord cu privire la statutul Crimeei, dar „am putea să o punem sub mandat ONU, cu o misiune de pregătire a unui referendum corect, după ce vom verifica cine sunt rezidenţii legali şi aşa mai departe [...] Şi am putea să îl amânăm cu 20 de ani”.

Comunitatea internaţională, inclusiv Polonia, nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014. Sikorski însuşi a confirmat această poziţie în luna februarie a acestui an.

La 17 iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de prelungire a sancţiunilor impuse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă până la 23 iunie anul viitor.

În iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis verdictul său pe fond în primul caz interstatal, Ucraina împotriva Rusiei (privind Crimeea), recunoscând încălcările sistemice ale drepturilor omului comise de ruşi în Crimeea ocupată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor