Referendumuri ilegitime, explozii şi schimburi de focuri în estul Ucrainei [video]

Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014.
Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014. (youtube.)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Forţele pro-Rusia din estul Ucrainei au demarat, duminică, două referendumuri cu privire la independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk, în timp ce armata ucraineană depune eforturi pentru a combate acţiunile separatiste.

Aproximativ şapte milioane de ucrainieni din Lugansk şi Doneţk sunt chemaţi la vot de către forţele afiliate Kremlinului, pentru a decide viitorul republicii. O mare parte din populaţia celor două regiuni nu are de gând să se prezinte la vot, conform presei ucrainene.

Un grup de agenţi pro-Rusia, care transportau 100.000 de buletine de vot ştampilate deja cu răspunsul ”Da”, au fost capturaţi în apropierea oraşului Slaviansk, baza principală a forţelor pro-Rusia.

La staţiile de votare din cele două regiuni nu va fi prezent niciun observator internaţional, conform oficialului din cadrul comisiei de alegeri, Roman Liahin. Buletinele de vot, vechi de doi ani, nu se conformează legii, a completat acesta.

Serviciile de securitate ale Ucrainei au publicat înregistrarea unei convorbiri telefonice în cadrul căreia liderul ultra-naţionalist rus, Alexander Barkashov, îi ordona unui lider al paramilitarilor din Doneţk, D. Boitsov, să manipuleze votul ”aşa cum doreşte”, precizând că nu este nevoie să se mai adune buletinele de vot, în condiţiile în care regiunea este controlată de armata ucraineană.

Desprinderea de Ucraina ”va reprezenta un pas în abis” pentru cele două regiuni, a avertizat preşedintele ucrainean, Olexander Turcinov.

Sâmbătă noapte, mai multe explozii puternice au putut fi auzite în apropierea oraşului Slaviansk, conform AFP, sursa acestora fiind neprecizată. Sunetele exploziilor au fost însoţite şi de tiruri de armă şi armament greu.

În apropierea satului Andriivka, din vecinătatea Slavianskului, forţele armate ucrainene şi paramilitarii pro-Rusia au reluat, duminică, schimbul de focuri.

„Există victime", a declarat Stela Horoseva, purtătoarea de cuvânt a forţelor pro-Rusia, cu privire la conflictul din apropierea satului Andriivka.

Statele Unite au reafirmat, sâmbătă, că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat în estul Ucrainei de către forţele pro-Rusia şi implicit posibila secesiune a regiunilor.

Aceste scrutine sunt "ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Referendumul de pe 11 mai, în ciuda statusului său ilegitim, va fi urmat de un altul, programat pe 18 mai, în care se va decide dacă regiunile vor intra în componenţa Rusiei, conform presei ucrainene.