Referendum în Elveţia pentru a le lua băncilor comerciale dreptul de a crea bani

Elveţia va ţine un referendum pentru a decide dacă băncilor comerciale li se va interzice să creeze bani.
Franc elvetian
Franc elvetian (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Guvernul elveţian a confirmat organizarea referendumului pe tema dreptului băncilor de a crea bani după ce peste 110.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer ca banca centrală să fie singura care să aibă puterea de a crea bani în sistemul financiar relatează Hotnews, citând telegraph.co.uk.

Campania, condusă de mişcarea Banii Elveţieni Suverani, şi cunoscută ca iniţiativa Vollgeld îşi propune să limiteze speculaţiile obligând băncile să deţină rezerve care să acopere în proporţie de 100% depozitele atrase.

„Băncile nu vor mai putea să creeze bani pentru ele, ele vor putea doar să împrumute banii pe care îi au de la deponenţi sau de la alte bănci”, a spus grupul care a făcut această campanie.

Dacă referendumul va avea succes, Bănca Naţională a Elveţiei (SNB) va deţine monopolul creării banilor fizici şi electronici, urmând ca Guvernul să decidă asupra modului în care banii sunt introduşi în circuitul economic.

Ideea ca doar băncile centrale să poată crea bani se vehiculează din 1930 şi a fost susţinută de renumitul economist american Irving Fisher, ca o modalitate de a preveni bulele speculative şi creditarea excesivă.

În economiile moderne, băncile centrale controlează tipărirea de bancnote şi monezi dar nu şi crearea banilor "virtuali", cu alte cuvinte a banilor creaţi când o bancă comercială deschide o linie de creditare.

Băncile centrale influenţează cantitatea de bani generată de băncile comerciale cu reglementări şi politici monetare.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a fost înfiinţată în 1891, având exclusivitate pentru emiterea banilor de hârtie şi a monezilor. Însă, în prezent, s-a ajuns la situaţia în care peste 90% dintre banii în circulaţie în Elveţia sunt sub formă de cash "electronic", creat de băncile private, mai degrabă decât de banca centrală.

„În urma apariţiei tranzacţiilor cu plăţi electronice, băncile au recâştigat posibilitatea de a-şi crea banii lor. Decizia luată de popor în 1891 a căzut în uitare”, susţin iniţiatorii campaniei Banii Elveţieni Suverani.

Data la care va fi ţinut referendumul nu a fost încă stabilită.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe