Reding: Amenda de 150.000 euro primită de Google de la autorităţile franceze sunt "bani de buzunar"

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
22.01.2014

Amenda de 150.000 euro pe care a primit-o Google de la autorităţile franceze reprezintă "bani de buzunar" şi nici după ce au trecut doi ani de la începerea anchetelor nu este sigur dacă Google va schimba politicile de confidenţialitate, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie. Reding încearcă să schimbe legea protecţiei datelor care nu a fost modificată de 19 ani, fiind posibil ca Google să fie amendată cu maxim un miliard de dolari conform noilor propuneri, scrie The Register, citat de Hotnews.

Viviane Reding a declarat de nenumărate ori că trebuie să se aplice pedepse dure companiilor precum Google, care încalcă drepturile userilor şi nu sunt receptive când li se cere să schimbe ceva. Google a fost amendată cu 150.000 euro de către autoritatea franceză de protecţie a datelor CNIL, comisarul european afirmând că suma reprezintă "bani de buzunar". Chiar dacă Google a fost sancţionată în Spania cu amenda maximă de 900.000 euro, aceasta este foarte mică dacă se are în vedere faptul că Google are o cifra anuală de afaceri de câteva zeci de miliarde de dolari.

Comisarul european propune ca amenzile maxime aplicate companiilor care încalcă legile de protecţie a datelor să atingă 2% din cifra de afaceri, ceea ce la Google ar însemna un miliard de dolari, sumă care este "mult mai greu de ignorat".

"Europenii trebuie să devină realişti şi tocmai de aceea reforma noastră propune sancţiuni mai dure care pot atinge 2% din cifra mondială de afaceri a unei companii", a susţinut aceasta.

Reding a precizat că "cetăţenii trebuie să vadă că drepturile le sunt apărate într-un mod eficient. Dacă o companie a încălcat regulile şi nu repară lucrurile, consecinţele ar trebui să fie grave".

Comisarul european a dat ca exemplu compania Google, care în martie 2012 şi-a schimbat politica de confidenţialitate, alegând să combine datele postate de useri pe diverse servicii ale companiei. Google a fost investigată în patru ţări europene pe motivul că nu a cerut consimţământul utilizatorilor şi pentru că nu a explicat exact ce vrea să facă cu toate informaţiile.

Reding este nedumerită de ce durează atât de mult ca Google să schimbe lucrurile: "Este surprinzător pentru toată lumea faptul că, la doi ani de la deschiderea cazului, nu este clar încă dacă Google îşi va schimba sau nu politicile".

Reding a încercat să schimbe legislaţia europeană de protecţie a datelor, însă până acum nu a reuşit. Ea crede însă că, de data aceasta, va putea face modificări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor