Rebelii sirieni vând petrol la preţ de dumping (Der Spiegel)

De când multe dintre zăcămintele de petrol din Siria au ajuns sub controlul rebelilor, petrolul în această ţară a început să se vândă la preţuri de dumping.
(photos.com)
Epoch Times România
17.05.2013

De când multe dintre zăcămintele de petrol din Siria au ajuns sub controlul rebelilor, petrolul în această ţară a început să se vândă la preţuri de dumping. Rebelii s-au învăţat să transforme combustibilul în bani, extrem de necesari lor pentru achiziţionarea de arme, muniţii şi produse alimentare: fără acestea, ei nu ar avea şanse în lupta împotriva regimului de la Damasc, notează publicaţia germană Der Spiegel.

'Aurul negru', extras uneori prin metode primitive, se vinde atât consumatorilor din Siria, când şi în Turcia vecină. Astfel, la zăcământul Al Thawra, nu departe de oraşul Rakka, rebeli din cadrul uneia dintre cele mai radicale organizaţii islamice din Siria, 'Liwa al-Islam', alimentează în fiecare zi circa 11 de autocisterne turceşti.

După cum precizează Der Spiegel, un baril de ţiţei se vine aici la circa 13 dolari americani, în condiţiile în care pe piaţa mondială preţul lui este de aproximativ o sută de dolari. Abu Hamid, comandantul unităţii locale a 'Liwa al-Islam', susţine că, 'prin vânzarea de petrol, rebelii încearcă să-i ajute pe oamenii care locuiesc în regiunile unde nu mai există nicio autoritate oficială'.

Însă, oricât de paradoxal ar părea, exact prin aceasta rebelii seamănă haos şi anarhie în provinciile aflate sub controlul lor, atenţionează Der Spiegel. Prin vânzarea de petrol pe piaţa neagră, rebelii reduc veniturile Consiliului Naţional Sirian (CNS) aflat în emigraţie, care şi-a proclamat drept obiectiv înfiinţarea unui stat pe teritoriile eliberate. La sfârşitul lui aprilie, special pentru a-i oferi CNS posibilitatea de a obţine un venit constant, Uniunea Europeană (UE) a anulat embargoul impus livrărilor de petrol din Siria, se spune în articol.

Însă, acces la zăcămintele eliberate nu are nici CNS, nici Consiliul Militar Suprem al Siriei. În loc de aceasta, grupuri de rebeli, uneori aflate pe poziţii adverse, proclamă zăcăminte de petrol drept proprietate a lor.

Există temerea că lupta pentru petrol va continua şi după schimbarea regimului de la Damasc: bine organizata mafie petrolieră din Siria nu va dori să renunţe la acest business, semnalează Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor