Rebelii sirieni susţin că Rusia desfăşoară trupe terestre în campania din Idlib
alte articole
Rusia ar fi trimis forţe speciale în ultimele zile pentru a lupta alături de trupele armatei siriene care încearcă să avanseze într-un asalt ce durează de peste două luni în nord-vestul Siriei cu scopul de a captura ultimul bastion al opoziţiei, au declarat comandanţi rebeli de rang înalt, potrivit Reuters.
Ei au declarat că, deşi ofiţerii şi soldaţii ruşi au fost în spatele liniilor de front pentru a direcţiona operaţiunile, folosind lunetişti şi lansând rachete anti-tanc, este pentru prima dată când Moscova a trimis trupe terestre pe câmpul de luptă în cadrul campaniei demarate la sfârşitul lunii aprilie.
“Aceste forţe speciale ruseşti sunt prezente pe câmpul de luptă. Ruşii intervin direct acum”, a declarat căpitanul Naji Mustafa, purtător de cuvânt al Frontului Eliberării Naţionale (FEN), o coaliţie de facţiuni rebele susţinută de Turcia.
Forţele terestre ruseşti s-au alăturat forţelor guvernamentale siriene pentru a captura zona deluroasă strategică Humaymat din nordul Hama care a căzut săptămâna trecută în mâinile rebelilor, recuperând controlul asupra regiunii după ce o serie de tentative succesive ale armatei au eşuat.
“Când forţele (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad au eşuat să avanseze, Rusia a intervenit în mod direct ... după ce a bombardat regiunea”, a susţinut Mustafa.
Oficiali ai Ministerului Apărării al Rusiei au refuzat pe moment să comenteze rapoartele.
Operaţiunile de peste două luni, susţinute de Rusia în provincia Idlib şi în apropierea ei s-au soldat cu rezultate nesemnificative pentru Kremlin şi aliatul său Assad.
Este un caz rar de campanie militară care nu s-a derulat în favoarea Rusiei de când a intervenit în războiul sirian în 2015 la cererea regimului din Damasc.
“Rusia nu doar că a eşuat, dar a fost înfrântă”, a precizat Mustafa.
Liderul unui grup rebel major a declarat că desfăşurarea unui număr nedezvăluit de trupe terestre de către Moscova a avut loc doar după ce trupele de elită siriene, cunoscute ca Forţele Tiger, şi miliţiile aliate nu au reuşit să obţină “niciun fel de progrese teritoriale”.
“Armata siriană s-a aflat într-o criză şi a fost forţată să ceară prezenţa trupelor ruseşti pe câmpul de luptă”, a afirmat Jamil al-Saleh, liderul grupului rebel Jaish al Izza.
Al Saleh a reiterat punctele de vedere ale opoziţiei siriene, şi anume că ruşii şi aliaţii lor, care au câştigat fiecare bătălie majoră cu rebelii din opoziţie de când Rusia a intervenit în Siria, au calculat greşit puterea şi motivaţia rebelilor.
“Ţinând cont de mărimea artileriei şi a bombardamentelor ariene, ruşii şi regimul [sirian] s-au aşteptat să captureze zone întinse”, a adăugat Al Saleh.
Rebelii contactaţi de Reuters au declarat că livrările de arme, inclusiv rachete anti-tanc, din partea Turciei nu numai că a făcut ca bătălia să fie costisitoare pentru ruşi şi aliaţii lor, dar au ajutat la respingerea unor atacuri terestre.
Un alt oficial rebel a declarat că forţele şiite susţinute de Iran care s-au abţinut până acum să se alăture asaltului condus de ruşi au decis acum să intre pe câmpul de luptă.
“Iranienii au adus întăriri şi acum luptă pe câteva fronturi”, a afirmat Mohammad Rashid, purtător de cuvânt al Jaish al-Nasr, un grup rebel susţinut de turci care luptă împotriva armatei siriene.