Reacţia BOR: Istoricul raportării Recorder la Biserică indică un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie
alte articole
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat, miercuri, că Patriarhul Daniel nu are nicio legătură cu persoanele care apar în ancheta realizată de Recorder cu privire la modul în care sunt folosiţi banii publici pentru construirea şi reabilitarea bisericilor.
Mai mult, Bănescu a lansat un atac dur la adresa jurnaliştilor.
Ce a transmis Bănescu
"În legătură cu noul material publicat de site-ul de investigaţii jurnalistice Recorder, material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, aş vrea să precizez câteva lucruri, aşa cum le văd şi le percep eu din poziţia actuală.
Pornind chiar de la titlul formulat abrupt şi aprioric ofensator, în material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile.
Materialul mizează în primul rând pe atenţia şi jubilaţia celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică şi cultele religioase, despre activitatea lor amplă şi ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate.
Onestitatea ne îndeamnă însă pe fiecare dintre noi în parte, deşi în grade diferite, să nu speculăm, să nu ne grăbim cu 'ridicarea şi aruncarea pietrei', să nu extrapolăm asupra cuiva, oricine ar fi acesta, vina unor persoane care se laudă delirant şi incontrolabil cu relaţii sus-puse. Personal cred că abţinerea de la creditarea imediată a unor asemenea asocieri culpabilizatoare este un principiu dictat de elementarul bun-simţ.
Deşi legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală a unor persoane din administraţie şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei care apar în investigaţie, persoane care încearcă totdeauna şi pretutindeni, desigur, să obţină beneficii personale prin simpla insinuare conjuncturală în vecinătatea cuiva important, comiţând astfel un grav rapt de imagine împotriva voinţei celui a cărui imagine e folosită.
Mai departe ne putem întreba în mod deplin justificat care este însă înalta şi binevoitoarea raţiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorii materialului recorderian asupra Bisericii. Care este scopul real ultim al materialului. Miza sa. Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR. Nu afectează asta oare deloc credibilitatea unui demers jurnalistic 'independent'? Poate fi această credibilitate considerată una totală? Probabil, nu.
Pe fond, dacă urmărim materialul atent, este de fapt criticată şi denunţată buna, excelenta chivernisire a banilor în Biserică, nesuflându-se însă o vorbă despre utilizarea acestor bani în ampla operă socială a acesteia, care, spre exemplu, doar anul trecut, pentru susţinerea întregii activităţi de asistenţă socială şi filantropică, pentru sprijinirea sinistraţilor şi a victimelor pandemiei, a cheltuit suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro). Suma este scrisă corect.
În acest context, materialul marca (anticlericală) Recorder mai denunţă hiper-progresist (cum altfel?) finanţarea Bisericii de către stat, deci a tuturor cultelor religioase în general, respectiv finanţarea construirii/ restaurării conform necesităţii reale a unor lăcaşuri de cult sau clădiri de utilitate publică, ca şi cum aceasta nu ar fi absolut legală şi necesară, transmiţându-se implicit şi viclean ideea că această finanţare constituie o irosire a banilor publici. O mostră convingătoare de analfabetism funcţional în sfera libertăţii religioase şi a culturii politice în general.
Există, da, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist 'independent' ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător abject.
Faptul ca o persoană, fie el şi un angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând şi invocând o relaţie apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu ştie că i se foloseşte numele într-un context de care e total străin.
În mod evident, afirmaţiile celor incriminaţi în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârşită tristeţe, rămân impardonabile, fie ele privite şi prin lentila înţelegerii şi compasiunii creştine."
Ancheta Recorder
Reamintim că Jurnaliştii de la Recorder au petrecut 8 luni documentând modul de administrare a fondurilor publice de către Biserica Ortodoxă Română. Infiltrat în interiorul sistemului cu ajutorul unei identităţi ascunse, Recorder a descoperit o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici.
Toată această reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc “Marele Alb”, potrivit jurnaliştilor.
“Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice şi mai influente organizaţii din România. O instituţie care, în contrast cu misiunea sa spirituală, şi-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcţionare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând şi pentru instituţiile de control ale statului. Asta deşi o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi numai pentru bisericile din Bucureşti, de la Guvern şi din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, a precizat Recorder în prezentarea investigaţiei sale - “Clanul Marelui Alb”.
Una dintre primele reacţii ale anchetei Recorder a fost demisia social-democratului Lazăr Neacşu din PSD şi din calitatea de consilier general din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Demisia a fost anunţată de organizaţiile PSD Bucureşti şi PSD Sector 4.
“Lazăr Neacşu este un vechi om de încredere a Patriarhului. În urmă cu cinci ani, a primit cea mai înaltă poziţie pe care o poate dobândi un civil în structurile clerului ortodox. Membru în Adunarea Naţională Bisericească. Un fel de Parlament al Bisericii care se întruneşte o dată pe an sub conducerea Preafericitului Daniel. Lazăr Neacşu nu este de fapt un om politic, ci un om al Bisericii infiltrat în politică”, au declarat jurnaliştii de la Recorder.
De asemenea, potrivit Recorder, Neacşu a dezvăluit, într-o întâlnire filmată pe ascuns, că s-a înscris în PSD la îndemnul patriarhului Daniel, “pe care oamenii din reţeaua sa de influenţă îl numesc Marele Alb”.
“În 2016 nu am avut ce face, şi l-am întrebat pe Marele Alb. Eram deja membru în Adunarea Naţională. El m-a sfătuit. Şi aşa a fost. N-a câştigat PSD în toată ţara? Da. Normal, că-i securist. Normal, că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om. Ca şi Papa”, a declarat Lazăr Neacşu, în investigaţia Recorder.