Reabilitări în sectorul 3. Negoiţă "vopseşte gardul". Gratuitul nu-i, de fapt, chiar gratuit (Video)

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă 3 a susţinut, vineri, o conferinţă de presă cu prilejul demarării activităţilor de reabilitare termică, desfăşurate în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 3 - FE 11”. Teoretic vorbind, reabilitarea se va face integral pe bani europeni şi bani de la stat, practic vorbind, cetăţenii vor trebui să suporte şi ei parte din cost din buzunar, detalii în care primarul nu a vrut însă să intre.
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3. (Florin Chirilă)
Loredana Diacu
21.08.2015
Se încarcă player-ul...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă cu prilejul demarării activităţilor de reabilitare termică, desfăşurate în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 3 - FE 11”. Teoretic vorbind, reabilitarea se va face integral pe bani europeni şi bani de la stat, practic, cetăţenii vor trebui să suporte şi ei o parte din cost din buzunar, detalii în care primarul nu a vrut însă să intre.

"Îmi face plăcere să anunţăm alte 7 loturi pe care le-am semnat, contractele de finanţare, suntem în procedură avansată şi pe licitaţii, sperăm să finalizăm licitaţiile cât mai repede posibil. Pot să va spun cu mare plăcere că din tot ce înseamnă bani europeni pe acest proiect de reabilitare termică noi luăm 80% din totalul naţional. A fost şi este o muncă semnificativă, nu a fost deloc uşor, de aceea am insistat să facem mai accesibile ghidurile pentru anul viitor, ele nu sunt încă gata dar sper să iasă nişte ghiduri mai funcţionale astfel încât documentaţia să fie mai uşor de făcut. De asemenea, sper să se îmbunătăţeasca legea achiziţiilor publice. E o nenorocire ce se întâmplă în România şi pierdem bani din cauza sistemului şi din cauza legii achiziţiilor publice.", a declarat primarul Robert Negoiţă, ales pe listele PSD, formaţiune care conduce Guvernul şi controlează majoritatea în Parlament.

Potrivit lui Robert Negoiţă, valoarea întregului proiect la nivel de sector 3 se ridică la aproape 550 mil lei din care 60% vor fi acoperiţi din fonduri europene, iar 40 % finanţare proprie. În cadrul acestui proiect, vor intra în reabilitare 260 de blocuri, respectiv 25.000 de blocuri, "deci 25.000 de familii vor fi fericiţii beneficiari ai fondurilor europene.", a precizat primarul.

Întrebat de presă în cât timp vor fi finalizate lucrările, primarul Negoiţă a precizat că termenul de finalizare este foarte scurt, respectiv 31 decembrie.

La întrebarea ce se va întâmpla dacă reabilitările nu se termină până la 31 decembrie - în condiţiile în care lucrările nici nu au demarat - Negoiţă a răspuns că, în acest caz, costul lucrărilor nefinalizate va trebui finanţat integral de la bugetul local. Iar în situaţia în care lucrările nu vor fi finalizate până în aprilie-mai anul viitor, atunci finanţarea se pierde integral şi banii europeni vor trebui rambursaţi în totalitate.

Cât despre ce sumă vor suporta cetăţenii din buzunar, Robert Negoiţă a afirmat că reabilitările vor fi plătite doar cu fonduri europeni şi de la primărie, după care, la insistenţa presei, a admis că, într-adevăr şi cetăţenii vor avea şi ei de dat nişte bani: "Procedura europeană prevede că cetăţenii să aibă o cotă de participare şi... sperăm... să găsim... soluţii, de principiu cred că le avem în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de toate aceste facilităţi pe care le facem acum.

Întrebat la cât se ridică acea cotă de participare ce va fi suportată de cetăţeni, edilul a răspuns: "Toate aceste informaţii se găsesc în ghidul solicitantului la Ministerul Dezvoltării Regionale. Vă mulţumesc mult, toate cel bune!" şi a părăsit sala.

Pielea ursului din pădure sau: se rezolva în viitorul mandat

La întrebarea la care primarul Robert Negoiţă nu a dorit sau nu a putut să răspundă, ne-a răspuns dl Radu Ion, unul din beneficiarii acestui proiect, venit la conferinţa de presă şi, întâmplător, project manager în construcţii.

"Locatarii vor suporta între 10 şi 30% din valoarea lucrărilor, procentul fiind stabilit în funcţie de veniturile dovedite prin adeverinţă de salariu la cel puţin 90% din locatarii imobilului respectiv. Valoarea proiectului este calculată la o valoarea maximă, dar valoarea finală poate fi mai mică, pentru că anumite lucrări prevăzute atunci când s-a făcut proiectul, la efectuarea lucrărilor pot fi emise. În ce sens? De exemplu termopanele, în ultimii ani majoritatea şi-au pus termopane şi nu se vor schimba decât acolo unde acestea nu sunt de tip nou, verificate din punct de vedre al pierderilor tehnice, şi atunci proiectul mai scade ca valoare.", a explicat dl Radu Ion.

"Ce se mai încarcă însă în plus şi dânsul (Robert Negoiţă n.r.) nu a spus acum, este o eficientizare energetică a costurilor de încălzire. În costurile proiectului se pun şi nişte repartitoare inteligente pentru încălzire, în afară de acele contoare de la RADET, care, în funcţie de temperatură şi pierderile din casă se reglează astfel încât agentul termic să nu mai circule să meargă pe retur, astfel încât să nu mai plătim în plus.", a precizat cetăţeanul sectorului 3.

Iar dacă, in extremis, socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg şi oamenii vor trebui totuşi să-şi plăteasca procentul lor din lucrări, factura le va veni abia peste 5 ani de la finalizarea lucrărilor, cand, aşa cum admite dl Ion, nu se ştie dacă Robert Negoiţă va mai fi primar. Cetăţeanul s-a declarat însă încrezător că valoarea lucrărilor va fi mai mică decât cea bugetată şi oamenii nu vor trebui totuşi să scoată niciun ban pentru reabilitări.

Chiar dacă oamenii vor ajuge totuşi să plătească, suma calculată pentru un apartament de trei camere, la valoarea maximă a proiectului şi în condiţiile în care locatarul ar plăti 15 - 20% din costul lucrărilor s-ar ridica la 2000 - 3000 de lei, şi aceştia plătibili, eşalonat tot în cinci ani, a mai declarat dl Ion, opinând că o astfel de sumă este suportabilă chiar şi pentru cei cu venituri mici, mai ales că în 5 ani veniturile oamenilor probabil vor mai creşte în timp ce suma datorată nu se va indexa.

Întrebat dacă este mulţumit de includerea apartamentului său în acest proiect, dl Radu Ion a confirmat: "Suntem mulţumiţi de ritmul lucrărilor, suntem în întârziere dar într-un program care este în derulare. Calitatea lucrărilor am mai urmărit-o şi la alte blocuri, nu aş putea spune că sunt deosebit de bune, dar nici proaste."

Dl Ion a admis însă că o statistică se poate face abia peste vreo 2-3 ani, când se poate vedea dacă şi cu cât au scăzut costurile la întreţinere după reabilitări. "Deocamdată n-am auzit pe nimeni să se laude "avem blocul reabilitat şi plătim mai puţin.", a admis cetăţeanul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor