Razele X dezvăluie cerneala invizibilă din papirusurile egiptene
alte articole
Misterul cernelii „invizibile” a egiptenilor a fost dezvăluit: a fost nevoie de toată puterea razelor X a sincrotronului german Bessy II, pentru a descoperi că aparenta pată albă a unui papirus antic păstrat la Berlin conţine de fapt unele semne, probabil cu privire la o zeitate, făcute cu o cerneală pe bază de plumb, apoi decolorată de lumină şi devenită invizibilă. Studiul, publicat în Journal of Cultural Heritage (Absorption edge sensitive radiography and tomography of Egiptian Papyri) de către Centrul Helmholtz şi de Universitatea din Berlin, va ajuta la descifrarea colecţiei mari de papirusuri găsite pe Insula Elefantina la începutul secolului al XX-lea de către arheologul Otto Rubensohn, păstrate acum în Muzeul Egiptului din capitala Germaniei.
Cu ajutorul sincrotronului, va fi posibilă citirea acestor documente antice strâns înfăşurate, fără a risca să se rupă: razele X reuşesc, de fapt, să stimuleze atomii papirusului care, ca răspuns, emit raze X, ca un fel de ecou dotat de o amprentă specifică ce permite recunoaşterea tipului de atom care a generat-o.
Fasciculul sincrotronului îndreptat spre punctul aparent alb de pe papirus a făcut posibilă detectarea prezenţei plumbului: spectrometrul special în infraroşu al Rathgen Research Laboratory din Berlin a confirmat că, mai exact, este vorba despre carboxilatul de plumb, o substanţă incoloră, probabil un indiciu că a fost folosită o cerneală colorată antică de natură metalică. „Bănuim că hieroglifele au fost scrise iniţial cu roşu de minium deschis sau poate cu galenă neagră precum cărbunele”, afirmă fizicianul Heinz-Eberhard Mahnke. Dacă acest tip de cerneluri rămân expuse la lumină prea mult timp, pot da naştere unei cascade de reacţii chimice care modifică culorile, ajungând astfel să dispară.
Articol de referinţă: The nature of ancient Egiptian copper-containing carbon inks is revealed by synchrotron radiation based X-ray microscopy