Alex Găvan a cucerit al şaselea munte de peste 8.000 de metri (VIDEO)

Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (8047m)
Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (8047m) (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Alpinistul Alex Găvan a mărturisit, după escaladarea vârfului Broad Peak (8.047m) din masivul Karakorum, Pakistan: "Nu folosesc oxigen suplimentar pentru că în alpinismul de performanţă înseamnă doping, înseamnă să trişez. Echivalează, dacă vreţi, cu ce a făcut Lance Armstrong în Turul Franţei cu EPO. Folosirea oxigenului suplimentar aduce un vârf de peste 8.000 de metri, sub 7.000 de metri, adică sub «zona morţii». Broad Peak este al şaselea vârf de peste 8.000 de metri pe care l-a urcat în cariera sa sportivă, toate ascensiunile fiind realizate fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine sau şerpaşi.

Alpinistul Alex Găvan a dat aceste detalii într-o conferinţă de presă ţinută după escaladarea, în 23 iulie 2014, a vârfului Broad Peak (8.047m) din masivul Karakorum, Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul porterilor de altitudine.

Alpinistul a dedicat ascensiunea vârfului Broad Peak memoriei luptătorilor anticomunişti din munţi, care, prin lupta şi prin sacrificiul lor, au fost şi sunt încă o sursă de inspiraţie şi o dovadă a faptului că nu toţi românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieţii. Să-ţi pese cu adevărat înseamnă să acţionezi şi să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistenţa anti-comunistă, consideră alpinistul.

Totodată, Alex Găvan dedică această ascensiune tuturor celor care cred în puterea gândurilor, a faptelor şi a lucrurilor bune, precum şi a transformării pozitive care începe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simplă nu reprezintă neapărat şi opţiunea aleasă; celor care vor să lase o lume mai bună decât cea pe care au găsit-o.

Alex Găvan a urcat pe munte cu încă trei alpinişti bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov şi Ivan Tomov, iar cu excepţia lui Mladen Dankov, toţi au atins vârful. Etapa cea mai dificilă, respectiv ascensiunea din Tăbăra 3 până pe vârf şi revenirea în Tăbăra 3, a durat aproape 24 de ore, interval în care a făcut un efort fizic continuu în aşa numita „zonă a morţii”, despre care Alex Găvan povesteşte:

Ascensiunea spre vârf şi coborârea în Tăbăra 3 au durat aproape 24 de ore istovitoare. Am plecat din Tăbăra 3 (7.040m), pe 22 iulie, la aproape 11.45 p.m., am ajuns la şaua Broad (7.800m) pe 23 iulie, la aproape 10 a.m. şi am atins vârful principal al Broad Peak (8.047m) în aceeaşi zi, la 3.30 p.m, ora Pakistanului."

„Trăirea pe care am avut-o pe acest vârf a fost foarte diferită de cea pe care am simţit-o pe Shisha Pangma, ultimul munte pe care l-am urcat, în aprilie 2013. Atunci am simţit un gol total. Acum am avut o trăire de bucurie pură, de fericire. Muntele are felul sau special de a te face să te întâlneşti cu tine însuţi. Contează însă ce alegi să faci tu cu această întâlnire a concluzionat alpinistul.

Expediţia lui Alex Găvan pe Broad Peak a început pe 11 iunie, odată cu plecarea din ţară. Alpinistul a ajuns în Tăbăra de Bază (aproximativ 4.850/4.950m) pe data de 24 iunie, după ce a parcurs pe jos aproape 100 de kilometri de la Askole, cea mai îndepărtată localitate din Pakistan. între 25 iunie şi 9 iulie, a făcut ascensiunile de aclimatizare.

Ascensiunile pe munte i-au conturat caracterul lui Alex Glăvan, care a mărturisit: „Stilul contează şi pe munte şi în viaţă. Adică e mai important cum faci ascensiunea, decât să o faci cu orice preţ. Un munte are un singur punct cel mai înalt şi numai unul. Orice alt loc nu reprezintă vârful adevărat. Contează să urci până pe vârf şi să nu te lauzi dacă nu ai ajuns în cel mai înalt punct; contează să admiţi când te întorci dintr-o ascensiune înainte de vârf; contează să urci cu forţele tale, nu cu oxigen suplimentar - pe care îl consider o formă de dopping, o formă de a trişa - şi cu porteri de altitudine; contează să nu te amăgeşti că ai cucerit un munte, ci să admiţi, cu smerenie, că doar ai reuşit o ascensiune; contează să te gândeşti la ceilalţli cu care eşti pe munte şi să îi ajuţi."

Alexandru Găvan a escaladat, până în prezent, şase dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, de fiecare dată fără folosirea oxigenului suplimentar. „După două luni de zile state în zăpezi şi precedate de alte două luni de pregătire, mă simt bine să fiu în mijlocul oamenilor. Broad Peak (8.047) a fost cel de-al şaselea vârf de peste 8.000 de metri pe care am ajuns, după Cho Oyu (8.201 metri, 2006), Gashebrum 1 (8.068 de metri, 2007), Makalu (8.463 de metri, 2008), Manaslu (8.156 de metri, 2011) şi Shishapangma (8.027 de metri, 2013)”, a mai precizat Găvan.

Aceasta a fost a doua expediţie la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi a muntelui Everest (8.850 m).

Alpinistul Alex Găvan este cel mai tânăr român care a ajuns pe un "optmiar", Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Pentru performanţele sale, Alex Găvan a primit merite şi distincţii: "Gold Medal for Merit în Sport" (Spania - 2008), a primit de două ori titlul "Sportivul român al anului pentru alpinism la mare înălţime", din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.

Vârful Broad Peak a mai fost escaladat de un român, respectiv de alpinistul Constantin Lăcătuşu în anul 1992, care a reuşit atunci să aducă primul optmiar României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport