Războiul din Ucraina. Costurile pe termen lung pentru Rusia vor fi probabil devastatoare [The Telegraph]

Tancuri ruseşti abandonate în Ucraina
Tancuri ruseşti abandonate în Ucraina (Captură ecran)

O analiză semnată de colonelul (în retragere) Hamish de Bretton-Gordon OBE, fost comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO, publicată în The Telegraph, afirmă că pierderile pe care Rusia le-a suferit de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei sunt mult mai mari decât se crede.

Comentând pe marginea derulării paradei anuale a Rusiei de Ziua Victoriei, o demonstraţie de putere militară şi o celebrare a rolului său în înfrângerea Germaniei naziste, colonelul britanic remarcă faptul că la eveniment ruşii nu au putut aduce decât un singur tanc T-34, şirurile de tancuri care se perindau anii trecuţi lipsind cu desăvârşire.

"Multe dintre ele [tancurile - n.n.] zac arse în Donbas. Discursul lui Putin, între timp, a fost disperat, chiar iluzoriu. El a afirmat că civilizaţia se află 'într-un punct de cotitură decisiv'; că un 'război real a fost declanşat împotriva Rusiei'; că Occidentul urmăreşte 'dezintegrarea şi distrugerea' Rusiei", iar "singura persoană care conduce spre acest obiectiv este chiar Putin", a remarcat Gordon.

El afirmă că armata lui Putin se află într-o stare şubredă, mai multe rapoarte indicând că soldaţii luptă fără vestă antiglonţ adecvată. Tinerii recruţi, susţinuţi de tancuri învechite, sunt aruncaţi în tocătorul de carne din Donbas. Ei se confruntă cu trupele ucrainene care combină echipamente occidentale moderne cu inovaţii tactice noi şi semnificative, astfel că sunt măcelăriţi.

Autorul analizei adaugă că, de-a lungul ultimului secol, numărul victimelor de pe câmpul de luptă pentru forţele occidentale a înregistrat un declin constant. Tehnicile medicale moderne, antibioticele şi evoluţiile militare şi-au jucat rolul. Dar presupunerile bazate pe această experienţă ar putea să nu funcţioneze atunci când se estimează pierderile suferite de recruţii slab echipaţi ai lui Putin.

Rapoartele ucrainene privind victimele în rândul trupelor ruse seamănă cu cele de pe fronturile din Primul Război Mondial, cu sute de morţi şi răniţi în fiecare zi. Analiştii occidentali au avut tendinţa de a fi mai conservatori în estimările lor.

"Dar acest conflict nu seamănă cu cele pe care le-am văzut anterior. Forţele de la Kiev inovează noi modalităţi de a duce războiul, cu dronele în centru. Tinere şi tineri pricepuţi la tehnologie refolosesc şi reproiectează pentru câmpul de luptă echipamente de serie, ieftine, dezvoltate pentru pace.

Acesta este un moment de schimbare a jocului. Forţele armate ale Rusiei se concentrează în jurul utilizării artileriei; diverse surse enumeră cheltuielile Moscovei cu obuze ca fiind multiple faţă de cele ale Ucrainei. Şi totuşi, chiar şi evaluările pesimiste arată un raport de pierderi puternic înclinat în favoarea Ucrainei, în ciuda faptului că, teoretic, este depăşită de armament", afirmă colonelul Hamish de Bretton-Gordon.

În opinia colonelului britanic, inovaţia pare a fi cheia. Ceea ce este unic în cazul conflictului din Ucraina este utilizarea atât a dronelor ca sisteme de lovire, cât şi ca platforme de observare. Unii analişti sugerează că utilizarea ratelor standard de morţi / răniţi va fi foarte departe de a reflecta letalitatea acestui nou mod de război. Unii au mers atât de departe încât au sugerat că marea majoritate a gloanţelor de artilerie şi a obuzelor de mortier trase de forţele Kievului vor fi observate de dronă, permiţând - cel puţin în termeni de artilerie - o foarte mare precizie.

Ceea ce face Kievul este nou

Colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Regal 1 Tancuri al armatei Marii Britanii, afirmă în acest context că "ritmul schimbărilor va continua".

"Ucrainenii au instruit 10.000 de operatori de drone, care vor spori capacitatea Kievului de a observa şi ghida focul indirect. Acest tip de atac se numea 'ţintire de precizie' atunci când am fost pentru prima dată în Afganistan, în 2008. În acele zile aveam un avion uriaş Nimrod, cu vreo 20 de operatori la bord, care zbura la şase km cu o singură cameră. Cinci sau şase dintre noi, la sol, monitorizau transmisia în direct; dacă era identificată ţinta potrivită, solicitam un atac aerian de precizie de la un avion de vânătoare. Am efectuat câteva astfel de lovituri pe săptămână. Mai târziu, am trecut la dronele Reaper cu rachete Hellfire. Dar aceste lovituri au fost rare; ceea ce face Kievul este nou.

Luptând într-o bătălie pentru supravieţuirea naţională, fiecare tanc sau combatant inamic este o ţintă corectă. Ucrainenii dezvoltă tehnici axate nu numai pe atacul de precizie, ci şi pe dirijarea focului de artilerie. Imaginile de pe câmpul de luptă pot arăta ca în Primul Război Mondial - tranşeele, obuzele şi victimele numeroase - dar am trecut de la rarele observatoare de baloane care trimit mesaje către tunuri. Acum, există sute de drone mici cu camere de luat vederi uimitor de capabile, care oferă imagini detaliate şi metadate de mare acurateţe către tunuri. Acesta este un tip de război pe care puţini din NATO l-au experimentat vreodată; când rata victimelor ruseşti, aşa cum este estimată de Occident, pare să fie la jumătate faţă de ceea ce susţin ucrainenii, este cu siguranţă posibil ca aceştia să aibă dreptate", afirmă Hamish de Bretton-Gordon.

În final, colonelul britanic adaugă că această ipoteză este susţinută de eforturile dramatice ale Rusiei de a găsi soldaţi:

"Ambele părţi ar putea duce lipsă de muniţie, dar Kremlinul pare să rămână fără soldaţi care să tragă cu această muniţie. Costurile pe termen lung pentru Rusia vor fi probabil devastatoare".

Colonelul (în retragere) Hamish de Bretton-Gordon OBE este fost comandant al Regimentului Regal 1 de Tancuri şi fost comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii