"Războiul" Diaconescu-Guvern se mută în instanţă. Privatizarea Oltchim, luată de la capăt
alte articole
În timp ce Dan Diaconescu şi reprezentanţii statului se vor lupta în instanţă, soarta angajaţilor de la Oltchim şi a combinatului rămâne sub semnul întrebării. Pentru că prima privatizare a fost un eşec, Guvernul va mai încerca încă una, cel mai probabil în primăvară, după ce va obţine acordul FMI şi al altor foruri internaţionale.
În perioada următoare, guvernanţii vor realiza o nouă strategie pentru privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea pe care o vor supune aprobării FMI şi altor instituţii financiare internaţionale, iar dacă vor primi undă verde vor relua procesul de licitaţie, probabil în alte condiţii. În memorandumul transmis către FMI în luna august, intrarea Oltchim în procedură de lichidarea voluntară a fost prevăzută distinct. De miercuri, Guvernul va începe discuţii cu principalii creditori ai Oltchim - AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC, iar joi va prezenta planul de relansare a combinatului. În acesta va fi prevăzută şi plata salariilor restante, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu va solicita marţi Consiliului de Administraţie numirea unui nou director general şi a unei noi echipe de conducere, care să asigure repornirea combinatului.
Autorităţile nu se vor mai baza pe finanţarea promisă de Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia pentru cumpărarea a 54,8% din acţiunile combinatului, dar nu le-a achitat în termenul-limită de zece zile.
Premierul Ponta a declarat că Dan Diaconescu nu a avut şi nu are capacitatea şi dorinţa de a participa efectiv la privatizare, având doar interese politice şi de imagine. "Adjudecatarul acţiunilor nu a putut aduce dovezi că are banii pe care s-a angajat să îi plătească. În aceste condiţii, nu mai avea sens să continuăm. Termenul pentru semnarea contractului a expirat astăzi (luni - n.r.)", a precizat luni ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu
Reacţia lui Diaconescu
După ce a fost acuzat că nu doreşte să participe la privatizarea Oltchim şi că nu are banii promişi la licitaţie, Diaconescu a declarat că va contesta în instanţă decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim şi că va face plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a şefului OPSPI.
"Ne pregătim să contestăm în instanţă decizia Guvernului de a anula licitaţia. Este o încălcare grosolană a oricărui fel de reguli, a oricărui fel de cutume. Noi aveam termen până la ora 23.59 minute să încheiem contractul" , a declarat Diaconescu.
El a spus că va depune marţi dimineaţă plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, pentru escrocherie.
Pe de altă parte, premierul Ponta a precizat despre compania Gliding Ltd., care îi garanta lui Dan Diaconescu 46 de milioane de euro pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim, că nu există în Olanda. Cel care ar fi promis banii e un scriitor de romane poliţiste fără cont la HSBC, a mai declarat premierul. "Ultima dată, domiciliul cunoscut era în Spania, de aceea, probabil, domnul Diaconescu a mers în Spania. Este scriitor de romane poliţiste şi semnează cu pseudonimul Ed Sanders", a precizat Victor Ponta.
Ponta a mai spus că nici celelalte firme sau persoane indicate de Diaconescu drept posibili investitori nu sunt în posesia sumei de 46 de milioane de euro, iar toate aceste elemente sunt în posesia instituţiilor statului şi vor constitui probe împotriva lui Dan Diaconescu.
Vulpescu ar putea fi demis
O altă măsură pe care Guvernul o va lua în cazul eşuării privatizării Oltchim este reducerea atribuţiilor lui Remus Vulpescu, care nu se va mai ocupa de privatizări la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
"Pot să-i găsesc lui Vulpescu circumstanţe atenuante, şi anume că este foarte greu să nu te laşi atras într-un astfel de circ, este înşelăciune de mare calibru. Vulpescu nu se va mai ocupa însă de privatizări la OPSPI", a precizat Ponta la Antena 3.
Guvernanţii au luat în calcul chiar demiterea lui Vulpescu, dar nu s-a stabilit deocamdată nimic concret în acest sens.