Raport Oltchim: Costurile de producţie au fost mai mari decât valoarea de vânzare a mărfii

Epoch Times România
01.10.2012

Pentru unele categorii de produse realizate de SC Oltchim în perioada 2009 - 2011, costurile de producţie au fost mai mari decât valoarea producţiei marfă fabricate şi vândută, reiese din Raportul întocmit de corpul de control al premierului, obţinut de NewsIn.

“Oltchim a funcţionat în perioada analizată sub pragul de rentabilitate economică, înregistrând rezultate negative atât din activitatea de exploatare, cât şi din totalul activităţii, gradul de utilizare a capacităţii de producţie realizat fiind sub gradul de utilizare a capacităţii de producţie estimate a fi necesar realizării de profit”, se precizează în Raportul de control privind verificările efectuale la SC Oltchim SA, în perioada 2009 – 2011. Documentul a fost transmis de către guvern, la solicitarea NewsIn.

De altfel, experţii corpului de control au constatat că “pentru unele categorii de produse ale Oltchim, cum ar fi , costurile producţiei marfă fabricate au înregistrat valori mai mari decât valoarea producţiei marfă fabricate şi vândută”. „Acest lucru fiind influenţat atât de gradul de utilizare a capacităţii de producţie cât şi de evoluţia în piaţă a preţurilor de vânzare a acestor produse”, se precizează în documentul amintit.

Cheltuielile cu materii prime şi material au crescut de la 42% în anul 2009 la 54% la nivelul lunii august 2011. La sfârşitul lunii august 2011, Oltchim nu reuşise pornirea activităţii de petrochimie, nefuncţionând astfel la capacitatea necesară atingerii parametrilor de rentabilitate economică, din cauza lipsei finanţărilor pentru capitalul de lucru.

În document sunt indicate mai multe persoane ca fiind responsabile de situaţia creată la Oltchim, printre aceste persoane fiind menţionaţi "reprezentanţii statului în AGA, membrii CA, directorul general şi directorii executivi ai Oltchim, aflaţi în funcţie la data producerii abaterilor menţionate în raport".

Datele sunt cuprinse în raportul de control privind verificările efectuale la SC Oltchim SA, în perioada 2009 – 2011, raport întocmit de Corpul de control al primului ministru, în timpul mandatului lui Emil Boc. Documentul este semnat de şeful corpului de control Sorin Alăzăroaie. În data de 9 ianuarie 2012, documentul a fost transmis spre informare la cabinetul premieurlui Emil Boc şi spre valorificare la Oltchim, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor Publice, AVAS, CNVM şi Inspecţia Muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor