Pentagonul renunţă să se opună la blocarea vânzărilor de cipuri americane către Huawei

Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Pentagonul a renunţat să se opună eforturilor administraţiei Trump de a interzice producătorilor americani de cipuri să furnizeze produse companiei Huawei Technologies Co. din China, potrivit unor surse familiarizate cu situaţia.

Schimbarea atitudinii la Pentagon survine pe măsură ce SUA îşi dezvoltă campania prin care încearcă să convingă aliaţii că produsele Huawei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a statelor, din cauza apropierii dintre companie şi partidul-stat comunist, care organizează în mod curent campanii de spionaj pe scară largă.

Săptămâna aceasta, SUA a deschis un proces împotriva companiei chineze, acuzând-o de conspirare la jaf în urma încercărilor repetate şi organizate de spionaj în scopul furtului de secrete comerciale.

Huawei spune că acuzaţiile sunt nefondate.

Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume şi lider în reţelele wireless 5G de nouă generaţie.

SUA susţine că echipamentele sale au "uşi prin spate" (backdoors), căi de acces de la distanţă, nedocumentate, prin care pot fi folosite de regimul comunist chinez.

Administraţia Trump a făcut paşi pentru a restricţiona şi mai mult companiile americane de la vânzarea către Huawei, care este, de asemenea, un important producător de smartphone-uri.

În cadrul discuţiilor din cadrul administraţiei, oficialii Departamentului Apărării şi-au exprimat îngrijorarea că reducerea vânzărilor către Huawei i-ar priva pe producătorii de cipuri din SUA de venituri vitale necesare finanţării cercetărilor avansate. Pentagonul cheltuieşte foarte mult în cercetare pentru a rămâne în avangarda industriei de armament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe