Război civil în SUA: de la revolte pe stradă, la ameninţări cu armata

Departamentul de Stat din Washington.
Departamentul de Stat din Washington. (Captură Foto)

Doi ofiţeri americani în retragere susţin că preşedintele Trump nu va renunţa voluntar la funcţie dacă pierde viitoarele alegeri şi instigă armata să-l înlăture de la Casa Albă.

John Nagl, un membru al Consiliului pentru Relaţii Externe, şi colegul său Paul Yingling au scris o scrisoare marţi, publicată de Defense One. Ea este adresată şefului Marelui Stat Major, generalul Mark Milley, iar misiva nu face altceva decât să îi ceară lui Milley să ordone militarilor înlăturarea lui Donald Trump din funcţie dacă pierde alegerile.

„Scriem pentru a vă ajuta să vă gândiţi clar cu privire la această alegere. Dacă Donald Trump refuză să părăsească funcţia la expirarea mandatului său constituţional, armata Statelor Unite trebuie să-l înlăture prin forţă, iar dvs. va trebui să daţi acest ordin”, au scris Nagl şi Yingling.

Citeşte şi "SUA: oraşele ard, însă nimeni nu îndrăzneşte să-i spună Insurecţie Comunistă"

Cei doi ofiţeri au susţinut apoi că Trump se va confrunta aproape cu siguranţă cu înfrângerea electorală în noiembrie, dar că nu va demisiona, deoarece va trebui să facă faţă unor „acuzaţii penale” pentru răspunsul administraţiei sale la pandemia virusului Wuhan şi pentru căderea economiei, din cauza blocajelor care au urmat.

„Nu poate fi niciun dubiu că domnul Trump se confruntă cu înfrângerea electorală”, au scris ei. „Peste 160.000 de americani au murit din cauza COVID 19, şi este posibil ca acest număr să crească până la 300.000 până în noiembrie. Unul din zece lucrători americani este şomer, iar economia americană din ultimul trimestru a suferit cea mai mare contracţie din istoria sa. Aproape 70 la sută dintre americani cred că ţara este pe o cale greşită. The Economist estimează că şansele domnului Trump de a pierde alegerile sunt de 91 la sută”.

Donald Trump este învinovăţit de eşecul de a stăvili focarul de virus Wuhan în SUA, cu toate că iniţiativele sale prezentate la începutul epidemiei au fost excelente. SUA, alături de Rusia, sunt printre primele ţări care au blocat accesul chinezilor care fugeau cu avionul din China, în ianurie, în momentul în care regimul comunist de la Beijing blocase traficul aerian şi feroviar intern din Wuhan, dar nu şi pe cel extern.

Cei doi ofiţerii, care sunt cunoscuţi pentru afilierile cu Partidul Democrat, i-au cerut apoi generalului Mark Milley ca armata americană să-l „însoţească”pe Trump afară din Casa Albă şi să fie pregătită să lupte cu „armata privată a acestuia” sau să facă faţă războiului civil asemănător cu revolta „Primăverii Arabe” din 2011.

În acest moment al crizei constituţionale, rămân doar două opţiuni. În prima, forţele militare americane îl escortează pe fostul preşedinte afară din Casa Albă, au scris Nagl şi Yingling.

Micii omuleţi verzi ai lui Trump, atât de ameninţători pentru agenţii federali de aplicare a legii, se dau la o parte şi dispar, realizând că nu vor constitui o sarcină prea dificilă pentru Brigada a 82-a aeropurtată.

În al doilea scenariu, armata americană rămâne inertă în timp ce Constituţia moare. Succesiunea guvernului este determinată de violenţa extralegală între armata privată a lui Trump şi protestatarii de pe străzi; Black Lives Matter Plaza devine Piaţa Tahrir.

Scrisoarea, în ciuda tonului ameninţător care pare a fi scoasă dintr-un scenariu de film horror, se potriveşte mănuşă cu punctele recente de discuţie ale democraţilor exprimate de preşedintele Camerei, Nancy Pelosi (D-Calif.), de candidatul prezidenţial al democraţilor, Joe Biden şi de miliardarul globalist George Soros.

Nancy Pelosi a afirmat luna trecută că Trump va părăsi Casa Albă „indiferent dacă o ştie sau nu”, chiar dacă trebuie „alungat cu fum” afară din clădire.

Biden a spus, în iunie, că este „absolut convins” că Trump ar trebui scos din Casa Albă de către armată dacă pierde alegerile.

George Soros a declarat miercuri că Trump se va confrunta cu „acuzaţii penale” după alegeri.

Acesta este doar un alt exemplu despre modul în care elementele radicale anti-Trump ale statului de securitate naţională înrădăcinate în guvernul federal al Statelor Unite solicită deschis o lovitură de stat împotriva preşedintelui, în plină campanie electorală.