Co-fondator al Black Lives Matter: "Scopul nostru este să-l scoatem pe Trump din joc"
alte articole
Patrisse Cullors, co-fondator al controversatei organizaţii Black Lives Matter, a declarat vineri că preşedintele Donald Trump nu este potrivit pentru funcţie şi a admis că organizaţia doreşte să-l scoată din joc: „Obiectivul nostru este să-l scoatem pe Trump”.
Afirmaţiile liderului Black Life Matters au alimentat teoriile care afirmau că organizaţiile de stânga au devenit radicale de la începutul mandatului lui Trump şi că valul actual de proteste are prea puţină legătură cu uciderea lui George Floyd, fiind parte a unei campanii menite să arunce SUA în haos pentru a opri realegerea lui Donald Trump.
Cullors şi-a exprimat observaţiile în timpul emisiunii The Lead with Jake Tapper, spunând că „Trump nu numai că nu trebuie să mai fie în funcţie în noiembrie, ar trebui să demisioneze acum”.
„Trump trebuie dat jos. Nu este potrivit pentru poziţia sa", a insistat Cullors.
În cadrul interviului, Tapper i-a cerut şi activistei să caracterizeze momentul în care se află societatea americană, ca urmare a morţii lui George Floyd.
"Suntem într-o schimbare culturală - nu se schimbă doar inimile, ci şi atitudinile", a spus Cullors. „De asemenea, vedem transformări complete ale departamentelor de poliţie, vedem consiliile oraşelor, supraveghetorii organelor locale, guvernanţii, guvernul federal - încearcă să aibă o conversaţie mult mai dificilă şi mai promiţătoare în ceea ce priveşte re-gândirea siguranţei publice”, a adăugat ea.
Preşedintele american Donald Trump a semnat, marţi, un ordin executiv privind reforma poliţiei, care include măsuri de stimulare a instruirii poliţiei în privinţa tehnicilor şi procedeelor şi a impus restricţii mai dure pentru utilizarea sufocării ca tehnică de restricţionare.
Americanul de culoare George Floyd a murit pe 25 mai, în timpul unui arest, după ce ofiţerul de poliţie i-a apăsat genunchiul pe gât pentru a-l imobiliza, pentru un interval de peste 8 minute, în timp ce victima se plângea că nu poate respira.
Patru poliţişti (toţi prezenţi la incident) au fost arestaţi şi acuzaţi în legătură cu incidentul, deşi acest lucru nu a făcut prea mult pentru a reduce valul de proteste generat în urma morţii lui Floyd.
Unele dintre proteste au devenit violente şi degenerate în episoade de jafuri, vandalism şi incendieri, fiind însoţite de dărâmarea de statui, unele chiar ale personalităţilor americane care au sprijinit substanţial emanciparea sclavilor.
Transformarea protestelor paşnice care atrag atenţia asupra unor probleme sociale în revolte a alimentat criticile conform cărora grupurile militante au motive politice mai profunde decât schimbarea atitudinilor rasiste sau asigurarea şanselor egale pentru minorităţi.
Fostul director de combatere a terorismului FBI, Terry Turchie, a declarat pentru Sky News Australia că mişcarea Black Lives Matter este foarte asemănătoare cu cea a organizaţiei Black Panters din anii 1960, pe care a descris-o ca pe o „organizaţie marxist-maoist-leninistă”, al cărei obiectiv era „totala transformare a guvernului Statelor Unite şi a Americii”.
Într-un interviu anterior publicat pe social media, Cullors susţinea despre Black Lives Matter „avem de fapt un cadru ideologic”, adăugând că, împreună cu ceilalţi organizatori, sunt „marxişti instruiţi”.
Terry Turchie este de părere că protestele care au cuprins părţi din America reprezintă o revoluţie comunistă: „Astăzi, vedem a treia revoluţie. Au încercat a doua revoluţie în anii 60 şi 70. Astăzi ei cred că pot face acest lucru”.