Rata şomajului la bulgarii de peste 50 de ani este alarmantă (presă)

Doi din trei bulgari de peste 50 de ani nu sunt activi economic, ceea ce înseamnă că nu au, dar nici nu caută un loc de muncă, scrie miercuri cotidianul sofiot Capital, citând rezultatele unui studiu realizat de Ministerul muncii şi politicii sociale şi de Institutul naţional de statistică.
Epoch Times România
05.12.2012

Doi din trei bulgari de peste 50 de ani nu sunt activi economic, ceea ce înseamnă că nu au, dar nici nu caută un loc de muncă, scrie miercuri cotidianul sofiot Capital, citând rezultatele unui studiu realizat de Ministerul muncii şi politicii sociale şi de Institutul naţional de statistică. Potrivit rezultatelor, calificarea este de o importanţă cheie pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani. Aproximativ jumătate dintre oamenii inactivi sunt cu studii primare sau fără studii, în timp ce abia 12% au studii universitare.

Altă problemă este că populaţia îmbătrâneşte progresiv. Anul trecut pentru fiecare 100 de persoane ieşite la pensie, pe piaţa muncii au intrat abia 68 de tineri. În urmă cu 10 ani proporţia a fost de 100 de pensionari şi 128 de tineri.

Îmbătrânirea populaţiei se reflectă asupra calităţii şi productivităţii muncii, ceea ce afectează în mod negativ competitivitatea economiei bulgare, consideră ministrul muncii şi politicii sociale Totiu Mladenov. Spre sfârşitul anului trecut, 40% dintre bulgari erau trecuţi de 50 de ani, iar aşteptările sunt ca în anul 2030 ponderea acestora să mai crească cu 7%.

În altă ordine de idei, Novinar citează un studiu efectuat printre locuitorii unui cartier de romi din oraşul Dimitrovgrad (sud). 40% dintre participanţii la studiu recunosc că fac baie numai în timpul verii, iar 55% că nu se spală pe mâini. 41% nu au apă din robinet în case, iar 92% nu au baie. Proiectul reflectă situaţia a 152 familii de romi. Abia 16,39% dintre membrii acestor familii au un loc de muncă. 78% suferă de boli cronice, dar 19% nu au drept la servicii medicale gratuite pentru că nu şi-au plătit asigurările de sănătate.

Ziarul Standart scrie că, deşi începând din anul 2010 cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) este practic interzisă în Bulgaria, bulgarii mănâncă şi acum produse cu OMG. Şi asta pentru că multe produse de import le conţin, la fel şi furajele pentru animale. Majoritatea furajelor se importă din state precum SUA, Argentina şi Brazilia unde OMG-urile sunt foarte răspândite. O mare parte din carnea de pe piaţa bulgară provine tot din aceste ţări, afirmă Anghel Vukadinov de la Asociaţia naţională a producătorilor de cereale. Activistul ecologic Borislav Sandov susţine că organismele modificate genetic pot fi găsite în aproape toate produsele alimentare de import, şi în special în napolitane şi alte dulciuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor