Rata de topire a gheţii din Antarctica s-a triplat din 2012 [studiu]
alte articole
Rata de topire a gheţii din Antarctica s-a triplat încă din 2012, provocând creşterea nivelului mării cu cel mai înalt ritm în 25 de ani, potrivit unui studiu publicat de o echipă internaţională de experţi.
În ultimul sfert de secol, circa 3 trilioane de tone de gheaţă topită din Antarctica au determinat creşterea nivelului oceanelor cu 7,6 milimetri, potrivit studiului publicat în revista Nature. Aproximativ două cincimi din această creştere, sau 3 milimetri, au avut loc din 2012.
Studiul modificărilor banchizei polare a Oceanului Artic elaborat de cercetătorii de la NASA şi Agenţia Spaţială Europeană este cel mai cuprinzător de până acum, combinând 24 de sondaje prin satelit şi implicând 80 de oameni de ştiinţă din 42 de organizaţii internaţionale.
Dacă toată gheaţa Antarcticii se va topi, nivelele globale ale mării vor creşte cu 58 de metri.
Studiul a constatat că, între anii 1992 şi 2011, Antarctica a pierdut aproximativ 83,8 miliarde de tone (76 miliarde de tone metrice) de gheaţă pe an, ceea ce a dus la creşterea anuală a nivelului mării cu 0,2 milimetri. Între 2012 şi 2017, pierderea anuală a gheţii s-a triplat la 241,4 miliarde de tone, ceea ce reprezintă o creştere a nivelului mării de 0,6 milimetri pe an.
"În condiţii naturale nu ne aşteptăm ca stratul de gheaţă să se topească", a notat autorul principal al studiului, Andrew Shepherd, de la Universitatea din Leeds din Anglia. "Nu există alte semnale plauzibile care să conducă la acest fenomen în afara schimbărilor climatice".
Aproximativ 70% din topire a avut loc în Antarctica de Vest, unde topirea indusă de ocean a dus la pierderea a 58,4 miliarde de tone pe an a gheţii în anii 1990 şi 175,3 miliarde de tone pe an începând cu 2012.
O parte a Antarcticii de Vest "se află într-o stare de colaps", a declarat co-autorul studiului, Ian Joughin, de la Universitatea din Washington.
Între timp, prăbuşirea gheţarilor în Peninsula Antarctică a dus la pierderea a 27,6 miliarde de tone de gheaţă anual de la începutul anilor 2000.
Estul Antarcticii a rămas relativ stabil în ultimii 25 de ani. Antarctica de Est se află în mare măsură pe pământ şi nu este supusă aceloraşi forţe care conduc procesul de topire în Antarctica de Vest şi Peninsula Antarctica.
Oamenii de ştiinţă declară că o mare parte din stratul de gheaţă care se retrage este cauzat de topirea indusă de ocean, deoarece apa caldă a oceanului cauzează topirea straturilor de gheaţă.
Rob Massom, de la Australian Antarctic Division and the Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Center, a declarat că acoperirea diminuată a gheţii marine a expus şi straturile de gheaţă la apa oceanelor.
"Gheaţa marină acţionează ca un tampon de protecţie al straturilor de gheaţă, prin micşorarea valurilor distructive ale oceanelor înainte de a ajunge la marginea straturilor de gheaţă", a spus Massom.
"Dar acolo unde există pierderi de gheaţă marină, valurile generate de furtună pot ajunge cu uşurinţă la stratul de gheaţă expus, determinând ca primii câţiva kilometri din marginea exterioară să se contracte", a menţionat el, adăugând că aceasta măreşte fracturile preexistente în straturile de gheaţă şi duce la prăbuşirea lor.