RAR: Circa 60% din maşinile verificate în ultimele trei luni au fost declarate neconforme

Epoch Times România
09.07.2012

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic, în ultimele trei luni, 22.474 de vehicule, aproape 60% fiind declarate neconforme din cauza unor probleme de natură tehnică sau legate de documente, a anunţat luni instituţia.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dinca, a declarat că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. - Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenţa defecţiuni.

Astfel, 59,3% au fost declarate neconforme pentru că au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente.

"Dintre autoturismele declarate neconforme la nivel general, aproape jumătate au picat testul securităţii rutiere, prezentând defecţiuni că: proastă funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a saşiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate, defecţiuni ale sistemului de frânare etc. De asemenea în procentajul general de neconformitate se regăsesc în proporţie de 20,4% autovehicule considerate de inspectorii RAR că prezentând pericol iminent de accident", potrivit RAR.

Inspectorii au constatat că vehiculele aveau sisteme de frânare ineficace, elemente componente ale sistemelor de frânare deteriorate sau mecanismul de direcţie într-o stare necorespunzătoare.

De asemenea, din totalul vehiculelor oprite în trafic, în aproape 20% din cazuri s-a constatat depăşirea normelor maxime admise de poluare.
2,4 procente dintre autoturismele verificate au avut probleme legate de identificare (neconcordanţe între seria poansonata pe saşiu ) caroserie şi cea din documente, schimbarea culorii autovehiculului sau a categoriei de utilizare).

Aproape 6% dintre maşini aveau nereguli din punct de vedete al efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP fals, ITP expirat, lipsă acte).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor