Raportul Roşia Montană, cercetat la Parchetul General

Raportul Comisiei parlamentare speciale care a analizat şi respins proiectul legii privind exploatarea de la Roşia Montană va fi cercetat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General.
Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Epoch Times România)
Flori Mladin
20.11.2013

Raportul Comisiei parlamentare speciale care a analizat şi respins proiectul legii privind exploatarea de la Roşia Montană va fi cercetat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General, au relatat repezentanţii instituţiei, marţi, pentru Mediafax.

"Sesizarea a fost înregistrată, iar raportul a fost dat în lucru la Secţia de urmărire penală şi criminalistică", a declarat sursa citată.

Ilie Sârbu, liderul grupului PSD din Senat, a afirmat, marţi, când au avut loc dezbateri privind Roşia Montană, că toţi cei care au fost implicaţi şi au semnat în mod abuziv şi ilegal în cazul acestui proiect minier nu vor avea sărbători liniştite, întrucât raportul comisiei parlamentare a fost trimis la Parchetul General.

Comisia parlamentară specială a respins, pe 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană adoptat de Guvern. Totodată, proiectul de lege în forma transmisă de Guvern a fost respins marţi şi de către Senat.

Comisia specială afirmă, în raportul la acest proiect, că este posibil să existe încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

"Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale", se precizează în raport.

Comisia a menţionat că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, director al Institutului Geologic al României (IGR) în perioada în care a fost audiat, precum şi cele făcute de angajaţii IGR, care au fost membri ai echipei trimise pentru cartografierea zonei unde ar urma să se desfăşoare proiectul minier, sunt "extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare".

În calitatea sa oficială de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat în ziua de 8 octombrie la Comisia parlamentară specială pentru proiectul Roşia Montană, el susţinând că proiectul de exploatare minieră este "de nota cinci" şi ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor