Raportul de ţară al Comisiei Europene: România pierde anual 6 miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri

.
. (Facebook - Mihai Goţiu)

Fostul senator USR Mihai Goţiu, cunoscut activist pentru mediu, a avertizat, marţi, că România pierde anual 6 miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri, potrivit Raportului de ţară al Comisiei Europene pentru anul 2020.

Într-o postare publicată pe Facebook sub titlul „AVERTISMENT: 6 MILIARDE DE EURO, pierderi economice anuale pentru România, din cauza TĂIERILOR ILEGALE DE PĂDURI – Raport de ţară al Comisiei Europene, pentru anul 2020. Şi viitorul sumbru care ne aşteaptă”, Goţiu subliniază faptul că suma precizată se constituie într-un minus la bugetele alocate unor domenii extrem de importante pentru cetăţeni precum cel al educaţiei, sănătăţii sau infrastructurii.

"'Exploatarea ilegală intensivă a pădurilor româneşti este o problemă recurentă, care duce la reducerea capacităţii naturale de captare a dioxidului de carbon a pădurilor, de pierderea semnificativă a biodiversităţii, la creşterea riscurilor de dezastre şi la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde de EUR/an'. Asta scrie, negru pe alb, în documentul de lucru al Comisiei Europene privind Raportul de ţară pentru România, pe anul 2020, la capitolul 'Durabilitatea Mediului'. Reţineţi această cifră (şi daţi-o mai departe!) – 6 miliarde de euro în fiecare an – pentru a înţelege cât ne costă doar furtul de păduri. Şi gândiţi-vă că aceşti bani se pierd din bugetele pentru educaţie, sănătate ori infrastructură. Iar aceste pierderi economice vin ‘la pachet’ şi cu efecte în cascadă legate de costurile asociate cauzate de agravarea stării de sănătate, de pierdere a biodiversităţii, a locurilor de muncă şi de dezastre naturale", a precizat Goţiu, în postarea sa.

Potrivit activistului de mediu, în Raportul de ţară citat se menţionează expres faptul că ”aceste activităţi (tăierile ilegale de păduri – n.a.) nu pun în pericol numai biodiversitatea şi locurile de muncă, ci elimină, de asemenea, şi un mijloc natural de protecţie împotriva inundaţiilor şi de captare de CO2”.

„De altfel, în acelaşi Raport de ţară, problema inundaţiilor e trecută distinct: ‘Frecvenţa mai mare a fenomenelor meteorologice extreme a provocat deja daune materiale în ultima perioadă. În ultimele două decenii, România a fost afectată de inundaţii ale bazinelor hidrografice şi ale zonei costiere, precum şi de secete severe care ar putea fi urmarea schimbărilor climatice. România se numără printre ţările din UE cele mai expuse inundaţiilor de amploare, iar aproximativ 13% din suprafaţa ţării reprezintă zone inundabile. În perioada 2020-2012, România s-a numărat printre ţările din UE cu cel mai mare număr de decese cauzate de inundaţii şi cu cele mai multe locuinţe deteriorate, costurile directe totale fiind estimate la 3,6 miliarde de euro’”, a adăugat Mihai Goţiu.

Fostul senator susţine că foarte multe comentarii nu ar mai fi de adăugat la aceste statistici seci şi sumbre.

„Poate, doar o ultimă menţiune din Raportul de ţară: 'În absenţa unor politici privind schimbările climatice, clima se va schimba în mod considerabil în următorii 50-100 de ani, ceea ce va duce la o pierdere de aproximativ 8-10% din PIB pe cap de locuitor din România până în 2100'. Vi se pare un reper prea îndepărtat anul 2100? Cu siguranţă, pentru copiii şi nepoţii noştri nu e. Dacă ne pasă de viitorul lor, desigur. Şi, din păcate, indicatorul PIB/cap de locuitor şi pierderile economice s-ar putea sa reprezintă cea mai mică problemă, în condiţiile în care modul actual de viaţă (bun sau rău, aşa cum e acum) se va deteriora într-o măsură în care, doar pe alocuri, autorii de cărţi şi regizorii filmelor post-apocaliptice şi l-au imaginat până mai ieri. Spun 'până mai ieri', pentru că toate aceste previziuni sumbre au ieşit, în ultimele două decenii, din domeniul ficţiunii, fiind scenarii analizate şi confirmate de ample studii ştiinţifice”, a conchis Mihai Goţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură