Ion Iliescu, audiat la Parchet, în mare secret
alte articole
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat la Parchet în dosarul privind posibila existenţă a unor închisori CIA în România.
Potrivit gândul.info, care citează o televiziune de ştiri, audierea lui Ion Iliescu s-a desfăşurat, în mare secret, în urmă cu două luni. La audierile cu pricina, Ion Iliescu a negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul ţării noastre.
Reamintim în context că, spre finele lunii septembrie, o delegaţie a comisiei LIBE a Parlamentului European, a venit la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA. Deşi pe agenda delegaţiei figura o întâlnire cu Iliescu, fostul preşedinte a preferat să nu dea ochii cu reprezentanţii PE, cărora, le-a trimis, în schimb, o scrisoare în care afirma că problema investigată de LIBE nu priveşte statul român.
"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.", a transmis Iliescu.
Merită menţionat că acelaşi Ion Iliescu care s-a disociat de problema închisorilor CIA declara, în aprilie 2015, într-un interviu acordat Der Spiegel, că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României. Iliescu a mai susţinut că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.
Declaraţiile lui Iliescu, ale cărui filiaţii pro-ruse sunt de notorietate, au stârnit un uriaş scandal, inclusiv fostul său coleg de partid, Sebastian Ghiţă, personaj bine conectat cu SRI, acuzându-l de "poziţionare anti-românească", folositoare intereselor Rusiei.
Mai amintim că Parlamentul European a reînceput ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a unor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, şi în baza unei rezoluţii adoptate în 11 februarie de Parlament.
Ancheta presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii în statele membre unde există acuzaţii că au fost centre secrete CIA de detenţie şi culegerea tuturor informaţiilor şi probelor relevante privind posibile dări de mită sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA.
Acuzaţia că România a găzduit o închisoare secretă a CIA a fost făcută pentru prima oară de Human Rights Watch pe 6 noiembrie, 2005. Informaţiile au fost confirmate printr-un raport al Consiliului Europei din 2006, care a confirmat că ”existenţa unei instalaţii secrete de detenţie în România poate fi presupusă”.
Opt ani mai târziu, Comisia de Informaţii din Senatul de la Washington a publicat un raport care arată că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) avea cel puţin o ”închisoare neagră”, centru de detenţie folosit la torturarea în scopul extragerii de informaţii de la deţinuţi, pe teritoriul României, relatează Washington Post.
Potrivit Washington Post, în raportul comisiei sunt menţionate cinci ţări - Polonia, România, Lituania, Afghanistan şi Tailanda – care erau desemnate prin culori.
În acest fel, presupusa ”închisoare neagră” din România figurează în versiunea publică a raportului având denumirea de ”detention site black”, în timp ce pentru Polonia este folosită culoarea albastră, pentru Lituania violet, pentru Tailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, s-au folosit patru culori diferite.
În versiunea de 527 de pagini din cele aproximativ 6.700 ale documentului, se fac mai multe referiri la România, precizându-se că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în Româna şi Lituania în 2002 şi 2003.