Raport: Merkel şi Rutte au făcut promisiuni concrete Turciei privind cota de refugiaţi

Un raport a dezvăluit că premierul olandez Mark Rutte şi cancelarul german Angela Merkel au convenit cu Turcia în 2016 cota de refugiaţi fără să informeze alţi lideri UE. Aparent, cei doi oficiali au promis să accepte până la 250.000 de refugiaţi sirieni pe an.
Tabără de refugiaţi sirieni în Turcia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.03.2017

Când a fost încheiat acordul UE-Turcia privind reducerea fluxului de refugiaţi în martie 2016, unii oficiali din vestul Europei l-au considerat ca fiind un progres în vederea soluţionării crizei refugiaţilor, unele naţiuni est-europene l-au privit cu scepticism, iar grupuri de drepturile omului l-au criticat dur.

Deşi propunerea turcilor a venit ca o surpriză la acea vreme, un nou raport publicat luni a dezvăluitit că multe dintre detaliile propunerii au fost stabilite de către liderii germani, olandezi şi turci înaintea summitului UE-Turcia.

Cel mai recent raport publicat de ziarul german Die Welt a susţinut că premierul olandez Mark Rutte şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit cu premierul turc de la acea vreme, Ahmet Davutoglu, în 6 martie 2016 – cu o noapte înaintea summitului UE-Turcia.

Rutte – care deţinea la acea vreme preşedinţia rotativă a Uniunii Europene – şi Merkel au căzut de acord cu Ankara asupra unei cote privind refugiaţii fără să informeze alţi membri UE despre cifrele exacte. Cei trei lideri au convenit, de asemenea, să prezinte detaliile acordului „trilateral” ca o propunere surpriză făcută a doua zi de delegaţia turcă.

Conform Die Welt, Merkel şi Rutte au consimţit ca Europa să primească anual între 150.000 şi 250.000 de refugiaţi sirieni din Turcia. În documentul final al summitului, liderii UE şi turci au căzut de acord asupra unui program „voluntar şi credibil” de acceptare a refugiaţilor.

Acordul încheiat între UE şi Turcia a evidenţiat un schimb aparent simplu, în care orice refugiat ilegal repatriat din UE în Turcia urma sa fie înlocuit cu un refugiat sirian existent deja în taberele din Turcia.

La acea vreme, statele UE şi Turcia au convenit să implementeze cote de refugiaţi ce au fost stabilite în 2015. Iniţial, au fost promise 22.500 de locuri pentru refugiaţii restabiliţi în Europa din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor