Raport: Israelul şi Statele Unite în spatele virusului din Iran

Şeful pe tehnologie al Tofino Security, Eric Byres, a declarat că doar câteva ţări din lume au resursele necesare dezvoltării unui program la fel de avansat ca virusul Flame.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
21.06.2012

Un expert american în securitate cibernetică susţine că este "destul de probabil" ca Statele Unite şi Israelul să fie în spatele unui virus IT sofisticat, care se pare că ar fi fost folosit pentru a aduna informaţii despre programul nuclear al Iranului, potrivit unui raport VOA.

Şeful pe tehnologie al Tofino Security, Eric Byres, a declarat că doar câteva ţări din lume au resursele necesare dezvoltării unui program la fel de avansat ca virusul Flame.

Ziarul Washington Post a raportat că agenţiile israeliene şi americane de securitate au folosit Flame pentru a colecta informaţii cu privire la pregătirea Iranului în cazul unui atac cibernetic care ar viza încetinirea programului său nuclear.

Byres spune că virusul poate fi folosit într-o varietate de moduri.

"Principalul obiectiv al Flame, aşa cum este configurat în prezent, pare a fi furtul sau colectarea de informaţii, şi asta poate însemna orice, de la ceea ce noi numim desene AutoCAD despre fabrici, la e-mailuri, şi chiar la lucruri cum ar fi conversaţii audio sau video cu ceea ce se întâmplă în birou, în jurul computerului infectat", a afirmat Byres.

La începutul acestei luni, New York Times a raportat că preşedintele american Barack Obama a autorizat atacurile cibernetice asupra Natanz, principala instalaţie nucleară de îmbogăţire a uraniului din Iran. Raportul afirma că aşa-numitul virus Stuxnet a fost folosit pentru a împiedica operaţiunile din acea instalaţie.

Byres susţine că există rapoarte de analiza care indică faptul că virusul Flame poate fi mai precis decât Stuxnet.

"Aş spune că este un malware ce vizează exclusiv Orientul Mijlociu", a afirmat Byres. "Există, de asemenea, indicii că este proiectat să ruleze doar în acele zone, că este conceput să nu se răspândească în întreaga lume, cum a făcut Stuxnet, şi să încerce să rămână aproape de zona vizată."

Informaţiile din mass-media occidentală susţin că Flame a apărut în mai, după ce Iranul a detectat anumite atacuri cibernetice împotriva industriei sale petroliere. Unele rapoarte indică faptul că există posibilitatea ca virusul să fi fost dezvoltat în ultimii cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor