Virusul Flame va fi inclus în dezbaterea privind reglementarea Internului

Virusul informatic Flame, lansat în Iran şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, este descris ca fiind neobişnuit de mare şi de puternic. Unii experţi, însă, pun sub semnul întrebării seriozitatea ameninţării, potrivit VOA.
(Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
01.06.2012

Virusul informatic Flame, lansat în Iran şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, este descris ca fiind neobişnuit de mare şi de puternic. Unii experţi, însă, pun sub semnul întrebării seriozitatea ameninţării, potrivit VOA.

O firmă de securitate informatică din Rusia, Kaspersky Lab, a constatat că virusul Flame ar putea înregistra tastările, capturile de ecran şi conversaţiile folosind microfoane integrate în computere.

Cea mai mare parte din computerele infectate au fost în Iran.

"Noi credem că acesta este unul din rarele exemple de arme cibernetice, şi ilustrează faptul că au loc unele operaţiuni secrete de război cibernetic", a spus Vitaly Kamluk, expertul în malware de la Kaspersky.

Flame este mult mai mare decât virusul Stuxnet din 2010, despre care se crede că ar fi închis instalaţiile de îmbogăţire a uraniului din Iran. Ca şi în cazul acelui virus, suspiciunile arată spre Israel şi SUA, dar nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea, iar guvernul iranian a declarat săptămâna aceasta că a produs un program antivirus care opreşte Flame.

Ancheta Kaspersky a fost comandată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor. Rusia vrea ca agenţia ONU să îşi extindă autoritatea de reglementare asupra Internetului.

Cei 193 de membri ai UIT se vor întâlni la sfârşitul acestui an în Dubai. Iar viruşi precum Flame vor reprezenta cu siguranţă o parte din dezbaterea asupra modului în care ar trebui reglementat Internetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor